Dråpene på vinduet
En lærlingeprosess
De må i gjennom
Før igjen bli
En del av
Noe større
søndag 19. september 2010
Forsøk på å beskrive det gjennomtrengelige Del 2
I 1988 tegnet Mignola den firehefters miniserien, i Prestige Format, Cosmic Odyssey, som igjen var skrevet av Jim Starlin. Starlin har en lang karriere som serieskaper. Karrieren hans har hatt mange oppturer og ikke så få nedturer. Av det jeg har lest av ham så er miniserien Breed I kanskje det som har gjort best inntrykk. Det kom også en Breed II, men den ble aldri trykket i Magnum så ergo fikk jeg ikke lest den. Jeg skal skrive mer om Starlin senere. Cosmic Odyssey er nok en av disse historiene hvor superheltene må samles for å redde jorden/universet. Uten å ha lest den kan det virke som den onde, onde Darkseid er sjefsskurken her. Ka-Zar er en ikke veldig interessant Tarzan kloning. Egentlig dukket han opp i pulpheftene på 30-tallet, men ble senere en tegneseriefigur, først hos Timely Comics på 40-tallet og senere hos Marvel Comics. Han holder til i The Savage Land som pussig nok er en jungel midt inne i Antarktis. For å forvirre enda mer lever dinosaurer og pattedyr side ved side sammen med en rekke forskjellige urbefolkninger. Noen som har hørt om Pal-ul-Don ? Hit havner Wolverine i det enkeltstående heftet The Jungle Adventure(1990). Wolverine har forfulgt en Apocalypse robot hit. Denne Apocalypse var en svær crossover ”begivenhet” hos Marvel noen år senere. Skrevet av Walter Simonson som i mine øyne er en bedre tegner enn forfatter. Året blir 1991 jobbet Mignola igjen for Marvel og igjen var det snakk om en fire hefters miniserie i Prestige Format. Det var en adapsjon av flere av Fritz Leiber`s(1910-1992) fortellinger om Fafhrd and the Grey Mouser. Disse fortellingene er forøvrig en glimrende blanding av sword and sorcery(sverd og sauseri) blandet med humor og glimrende skrevet. Howard Chaykin gjør en god jobb med å overføre dem til tegneserie og Mignola er bare glimrende. Det som er litt underlig med både serien og bøkene til Leiber er at de ikke har nådd ut til et større publikum ettersom interessen for fantasy er så stor som nå og hvor Conan ble utgitt inntil nylig(?). Jeg har nevnt denne før og skal bare lese den på nytt før jeg skriver mer om den. Så den siste firehefters miniserien i denne omgang. I 1993 samarbeidet Mignola med tegneserieforfatteren Roy Thomas(har i sin tid bl.a. skrevet noen Conan historier) om å lage tegnesserieversjonen av Francis Ford Coppola sin filmatisering av Bram Stoker`s Dracula. Serien følger handlingen med noen få unntak og jeg mener at serien faktisk er mye bedre enn filmatiseringen. Den ble utgitt i samlet utgave i Norge samme år, men da i svarthvitt. Noe som faktisk gjorde Mignola`s tegninger enda bedre. Og dette var en presentasjon av noen av de seriene Mignola rakk å gjøre før han begynte med Hellboy.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
Jeg har lest Cosmic Odyssey, men kan ikke si jeg husker noe særlig av den, men du har nok rett i at det var Darkseid som ville ødelegge eller ta makten i universet. Den gang, for over 20 år siden, kjøpte jeg nok serien mer på grunn av Starlin enn Mignola.
Ka-Zar har vel dukket opp sporadisk i norske Marvel-utgivelser, og hadde, merkelig nok, et eget norsk blad på 80-tallet som varte i 8 nummer.
Chaykin hadde i starten av karreieren selv tegnet serier med Fafhrd and the Grey Mouser (skrevet av Dennis O'Neil). Noen (alle?) av disse ble utgitt på norsk i Gigant på 70-tallet. Siden jeg ikke har lest Leibers historier har jeg ingen formening om disse lå tett opp til originalen.
Conan kommer fremdeles som eget blad i Norge, med historier fra Dark Horse i farger. I tillegg kommer også krøniker, album og bøker, men det synes som om disse utgivelsene bare gjenutir serier som tidligere har kommet på norsk.
På den tiden hadde jeg ikke noe kjennskap til hverken Mignola eller Starlin og hadde vel ikke kjøpt den i det hele tatt. De Ka-Zar utgivelsene har jeg hjemme og jeg har det første nummeret av relanseringen av Ka-Zar fra 1997 skrevet av Mark Waid og tegnet av John Romita jr. Det som var pussig med denne serien var at i en av de få artiklene om tegneserier i Aftenbladet ble denne spådd til å være det nye store dette året. Noe den kanskje var etter som den kom i hele 20 nr. før den gikk inn.
Jeg kan vel egentlig bare huske to, muligens tre, historier med Fafhrd and the Grey Mouser i Gigant. En av dem var tegnet av Mike Grell og jeg tror skrevet av Denny O`Neill. Den hadde bare The Grey Mouser i hovedrollen. Den andre jeg husker tror jeg er basert på Leiber`s originale novelle.
Dark Horse virker som om de satser stort på Conan om dagen. For min del har jeg lest for mange Conanhistorier tegnet av John Buscema og rentegnet av Ernie(først Chua) Chan til at jeg orker så mye mer. Noe som er synd når jeg blar gjennom samlingene vi har på biblioteket og ser Cary Nord`s tegninger og at det er Kurt Busiek som står for adapsjonen.
Legg inn en kommentar