torsdag 30. september 2010
Klippen
Tilbake i 1994 kom den eneste historien av denne danske serieskaperen på norsk. Den 7-8 siders ubetydeligheten var skrevet av en Frantz Möller og hvor sentralt i handlingen var en amerikansk småbysheriff og en dødelig sopp. Det eneste minneverdige med denne serien var måten den var tegnet på. Den ble for øvrig utgitt i X-9 Spesial nr. 7. I begynnelsen av 90-årene overtok Semic lisensen til å produsere tegneserieutgaven av Tarzan. Noen av disse historiene kom på norsk i 1992-3. Den første serien vår mann står kreditert med er Tarzan historien The Scar(93). Denne var skrevet av en av nestorene innenfor det danske tegneseriemiljøet, Henning Kure(manus til Valhall m.m.), og ble selvfølgelig ikke utgitt i Norge. Bare for å fortsette denne altfor omstendelige innledningen så fortsetter jeg med å fortelle at det lille britiske forlaget Atomeka Press ble startet i 1988 av Dave Elliott og tegneserieskaperen Garry Leach(bl.a. Marvelman og Garth Ennis` Hitman). Serier som ble publisert var The Bojeffries Saga av Alan Moore og Steve Parkhouse, flere av Simon Bisley`s serier og tidlige serier av en av favorittene, Ted McKeever. John Tomlinson stod for manus og vår danske venn for tegningene når The Lords of Misrule ble utgitt på Atomeka. Senere er den også utgitt i Dark Horse Presents og en samlet utgave av serien kom på Radical Comics i 2009. Hvordan Peter Snejbjerg (født 1963) fikk innpass hos Atomeka vet jeg ikke. Det kan være han ble oppdaget når Tarzan historien ble utgitt på Malibu Comics i USA i 1993 eller det faktum at et så stort talent ikke lot seg skjule. Etter dette fikk han i hvertfall oppdrag hos Vertigo, DC og flere andre større forlag og slik har det fortsatt frem til i dag. Det som gjør det hele litt merkelig er at han er et stort navn i USA og nærmest ukjent her hjemme og til en viss grad i Danmark. Danskene har comicwiki.dk og her er han viet litt mer plass enn det navn og fødselsdato tar. Noe av det siste han har gjort er sammen med Garth Ennis og den trehefters miniserien Battlefields : Dear Billy på Dynamite Entertainment, de fire heftene i miniserien The Mighty skrevet av Peter Tomasi og tegneserieromanen A god somewhere med John Arcudi fra i år. Sistnevnte holder jeg akkurat på med å lese og vil skrive noe om den så snart som mulig. Noe jeg tenkte jeg skulle gjøre om flere av de andre seriene Snejbjerg han har tegnet i de snart 20 siste årene.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
Selv om Snejberg har gjort seg mstr bemerket med sine utgivelser i USA har han også fått gitt ut noen album i Danmark.
I 1990 kom debutalbumet, den tykke science-fiction-fortellingen Hypernauten, skrevet i samarbeid med Henning Kure. Tegningene er tydeligvis inspirert av både europeiske og amerikanske forbilder, kanskje aller mest av Richard Corben?
Året etter kom Den skjulte protokoll, skrevet av Morten Hesseldahl, en spenningsserie med handling fra Egypt under 1. verdenskrig.
I 1998 kom skrekkserien Mareridt skrevet av Snejberg selv.
Alle disse albumene er i sort/hvitt.
Snejberg har også bidratt til en rekke danske antologier, både før og etter disse soloutgivelsene, som f.eks. Gale streger, Fahrenheit og Free comics.
Grunnen til at jeg ikke nevnte disse albumene var at jeg fant ingen informasjon om dem. Og da var jeg inne på comicwiki.dk, Wikipedia.dk og jeg tror jeg sveipet innom Tegneseriemuseet i Danmark sine sider. Og det at det er så lite informasjon får meg til lure om det har noe med de lovene Sandemose formulerte.
Jeg kan være enig at Snejbjerg har mye til felles med Corben, men det er noe mer tegnefilmaktig med hans tegninger og det kan synes som om han har mykere linjer enn det Corben har, som jeg ser det.
Legg inn en kommentar