lørdag 24. september 2011

Bare sånn i forbindelse med at

Det er Kapittel-festival i Stavanger denne uken og denne fokuserer som vanlig på litteratur og ytringsfrihet. Og i den anledningen tenkte jeg å skrive litt om Will Eisner`s (1917-2005) siste grafiske roman: The Plot. The Secret Story of The Protocols of the Elders of Zion. Denne kom ut like før han døde og for den som har lest Eisner etter han var ferdig med The Spirit har vel også fått med seg at Eisner også tilhørte en av de 11 stammene. Og at han tidligere hadde hatt sitt å si om ytringsfrihet. Og det er imponerende, selv om han utvilsomt var et geni, at han i slutten av 80-årene ga ut en av sine desidert beste grafiske romaner og kanskje også sin mest politiske. Sions vises protokoller er en bok som beskriver jødenes hemmelige plan om verdensherredømme. En de viktigste viktigste innvendingene er at det er en forfalskning sannsynligvis begått av Pyotr Ivanovich Rachkovsky rundt 1900. Han var i sin tur ansatt i tsarens hemmelige politi og oppholdt seg i Paris. Han hadde satt sammen protokollene etter å ha drevet med avskrift fra flere tidlige kilder. Ikke alle disse med anti-semittisk innhold. Det han endte opp med var et hatefullt makkverk!! De ble første gang avslørt som forfalskninger av The Times i 1921 og jevnlig siden. Det forhindret ikke at menneskevennen Henry Ford lot trykke 500 000 eksemplarer av dem. Nazistene trykket dem til sitt bryst og siden jødehat er så irrasjonelt i utgangspunktet så har sannheten aldri virket forstyrrende når man skal finne bevis for sine vrangforestillinger. Det tragiske er at i den arabiske verden har protokollene igjen funnet et publikum. Alt dette og mer forteller Eisner på en mye bedre måte enn meg. Etter å ha brukt et langt liv på å perfeksjonere fortellerteknikken er det en informativ fornøyelse å lese The Plot. Eisner dokumenterer grundig det han forteller og måten han dramatiserer historiene til de forskjellige karakterene er som vanlig mesterlig. Om det var meningen eller om det ble for liten tid igjen til å fargelegge så ble The Plot utgitt i svarthvitt. Og i mine øyne er ikke det noe negativt snarere tvert om. Dette er en bok alle bør lese. Ikke bare fordi det ble Eisner`s siste serie, men også fordi den har noe å si om hvor farlige fordommer og uvitenhet kan være. Og hvor farlig og viktig ytringsfrihet er.

1 kommentar:

Jo sa...

Einser rakk så vidt å gjøre den ferdig, men The Plot ble ikke utgitt før etter at han døde. Jeg vil allikevel anta at det var et bevisst valg å ikke fargelegge serien. Et mindretall av Eisners moderne serier (dvs. etter 1978) var fargelagt.

Sions vises protokoller er også et tema i Umberto Ecos (kjent for "rosens navn") roman "Gravlunden i Praha" som nylig ble utgitt på norsk. Umberto Eco skrev forordet til The Plot allerede i 2005.