torsdag 20. november 2014

Forslag til tekst om tegneserier i Sølvbergets vårkatalog 2015

Det er mange ting her i livet som ansees som viktige. Det være seg mat, trygghet og de kommutative lover. Det et lite fåtall av oss vet er at noe av de viktigste av disse basale behovene er tegneserier. Denne vitale informasjonen har Stavanger bibliotek prøvd å dele med publikum i godt over 20 år. Med en tegneseriesamling som nå teller flere tusen titler og alle er til utlån. Det kan også sies at denne samlingen også favner bredt når det kommer til sjangere og innhold.
Nå er det noen av de som leser dette som vil stille spørsmålstegn med at tegneserier skulle ha så stor viktighet. Franskmennene har utpekt tegneserier til den niende kunstarten og de tar vel sjelden feil. Utenom det så er det jo også et udiskutabelt faktum. Vel, for min egen del fant jeg ut av dette i en alder av syv og mitt første Asterix album(nr. 14 Brann i rosenes leir og så mange år senere har jeg det ennå). Og siden har livet ikke blitt det samme med denne økende mengden av glanset papir som har fylt bokhylle etter bokhylle. Det være seg på biblioteket eller der hjemme.
Så var det det som gjør tegneserier så optimalt. Det første er at en tegneserie består av en rekke stillbilder og at all handling foregår mellom rutene. Denne må en som leser se for seg. Videre må en se selve rutenes innhold som tredimensjonalt og være ansvarlig for å gi lyd til dialog og det som måtte være av onomatopoetikon(som oftest ikke sagt høyt). Og i de tilfellene hvor serien er i svarthvitt se for seg fargene. En mer inkluderende opplevelse finner en ikke blant de andre seksten kunstartene.
Til slutt bare noen få anbefalinger. For niogtyve år siden kom den første stripen av Bill Watterson`s Tommy og Tigern ut og biblioteket har The Complete Calvin and Hobbes i fire bind. Vi har også startet å kjøpe Fantagraphic Comics nye utgivelser av Carl Barks serier for Disney. Jeff LeMire`s Essex County er en av de beste seriene de færreste har lest. En kan lese Warren Ellis og John Cassaday`s glimrende Planetary, Alan Moore og JH Williams III hyllest til bl.a. magikeren Aleister Crowley i Promethea, Blacksad av Juan Diaz Canale og Juanju Giarnido, Coseys Rejsen til Italien og Christian Durieuxs ufattelig vakre An Enchantment.

Ingen kommentarer: