fredag 28. november 2014

Når man ikke vil være streit

Den usynlige lesbiske er Oceanerosemaries (Oceane Michel) historie om problemene hun har hatt med å bli akseptert som homofil. Historien har tidligere vært et meget populært one woman show, men er nå altså blitt tegneserie og tegnet av den suverent dyktige Sandrine Revel. En humoristisk introduksjon inn i et miljø en god del av oss aner lite eller ingenting om. Hvor en får oppskriften til å bli en av de überkule lesbene på nattklubber til hvordan en god del heterofile alltid skal dele sine homofile erfaringer med en. Og det å lide av sykdommen det er å forelske seg i feil type kvinner (les: heterofile.)
Nå er dette en serie som handler veldig mye om legning uten at det blir på noen måte ekskluderende. Hun forteller blant annet om hvordan hun allerede som liten viste stor interesse for samme kjønn, men med tenårene ble det umulig å kunne komme inn i det lesbiske miljøet fordi hun ble avfeid som streit. Hun reiste på lesbekonferanse i Belgia og fikk vite at det som kjennetegnet lesbiske var at ringfingeren var lengre enn pekefingeren. Noe som gjør de fleste av oss det samme. Senere treffer hun sitt livs kjærlighet og en er ikke kommet lenger enn to tredjedeler ut i serien.
Dette er en varm, ærlig og morsom historie. Noe jeg helt ikke har funnet ut av er hvorfor de fleste karakterene er tegnet med helt hvitsminkede ansikt, litt som klovnemasker (det er kanskje et clue). Revels tegninger gjør en glimrende historie bedre og understreker det allmennmenneskelige ved den. Så til slutt et lite personlig hjertesukk: Ikke at jeg har all verdens erfaring, men det lille jeg har opplevd er at det er lettere å bli «stemplet» som homofil enn ikke kunne bli det. Men da har vel jeg vært en av de usynlige heterofile og at det er en av grunnene til at jeg liker dette albumet så godt.

Ingen kommentarer: