lørdag 29. mai 2010
torsdag 27. mai 2010
Nesten streikebryter
Tegneserie
Dette var en alminnelig dag helt frem til pampene i KS og LO fant ut at de ikke kunne bli enige. Ergo streik og slik jeg ser det er det noe av det mest inkjevetta jeg kan tenke meg. Det finnes knapt en ting igjen i Norge verdt å streike for og i stedet får en denne kyniske og utvanna versjonen. Hvor fagforeningene skal prøve å gjenskape gammel storhet og arbeidsgiverne sparer lønninger. Dette gjør meg mer forbanna enn Melodi Grand Prix. Da var det på tide vekk å legge vekk denne populistiske og usjarmerende siden ved meg selv og heller snakke om noe som er mye kjekkere. Det tar bare litt tid før jeg kommer på hva det er.
Jeg har aldri hatt særlig sansen for Zorro. Jeg har sett halvannen av de to filmene med Antonio Banderas i hovedrollen og en episode av en tv-serie som ble sendt på 90-tallet engang. Den eneste grunnen til at jeg så den var Fish(Derk Dick) hadde en rolle som nybygger. Fish, er for de som ikke vet det, den første vokalisten i ny-progrock bandet Marillion. Basert på den ene episoden er det tydelig at han er en bedre vokalist enn skuespiller. Det er for øvrig en lang kø av de som mener at hans talent som sanger er nesten fraværende også. Hjemmet ga ut en Zorro serie i 13 hefter i 1980-81, laget av Disney, og mer er det ikke å si om det.
Figuren Zorro ble skapt av forfatteren Johnston McCulley og hadde sin debut i 1919. Den første filmatiseringen kom allerede i 1920 og hadde Douglas Fairbanks i hovedrollen. Tittelen var The Mark of Zorro og får de som kjenner sin Batman var det den filmen familien Wayne så den skjebnesvangre kvelden. Vel, grunnen til all dette snakket om Zorro har selvfølgelig en grunn. For selve historien om denne californske landeierens hemmelige kamp mot de spanske undertrykkerne er ikke spesielt engasjerende i lengden.
Alex Toth startet å tegne Zorro i 1949 for Dell Comics og fortsatte med det utover i 50-årene. Dette kan virke som en totalt uinteressant opplysning inntil en tenker på at Toth er en av de største amerikanske serietegnere gjennom tidene. Biblioteket har bind 1 i Image Comics The Complete Classic Adventures of Zorro. Den har ikke akkurat fløyet av hyllene, men før jeg beklager meg over det skal jeg lese den selv først. Da skal jeg også skrive mer om Toth og med denne streiken er jeg litt usikker på når det blir. Det vil vel ordne seg på et vis.
I le av månen
fra stjerners
forsinkede stormkast
Ingen kosmiske stråler
skal kunne
forandre meg
fra stjerners
forsinkede stormkast
Ingen kosmiske stråler
skal kunne
forandre meg




.jpg)
onsdag 26. mai 2010
The Gospel According to Neil bok 9
Ulenkelig
Så var jeg ved en ny liten milepæl. Innlegg nr. 400. Det har blitt en forferdelig mange ord utav det. Også en del overflødige ? Bare for å ha nevnt det så har unødvendighetene som er øverst i venstre hjørne ingenting med innleggene å gjøre. Det er bare en av mine måter å more meg selv på. Når det er nevnt passer det å fortsette gjennomgangen av Neil Gaiman`s The Sandman.
Niende bok i serien er The Kindly Ones (57-69) og her får en svar på en rekke av spørsmålene som har hopet seg opp fra tidligere i serien. Begge hovedpersonene i serien er kvinner og leserne ble introdusert for dem i bok to, A Doll`s House. Rose Walker mistet i The Doll`s House sin britiske bestemor og reiser her til England på jakt etter sine røtter. (Hippo)Lyta Hall har bosatt seg som alenemor til Daniel i Los Angeles. Dette etter sitt lange opphold som superhelt i Rose`s brors hode. Det skal være litt innviklet. Tilbake til historien A Midsummer Night`s Dream og Puck var den eneste som ikke vendte tilbake til Faerie.
Han har her gått i kompaniskap med den norrøne guden Loke(de har i grunnen ganske mye til felles)og sammen kidnapper de lille Daniel. Lyta tar dette i overkant tungt, det går vel egentlig ikke an å vurdere hvordan en er ment å reagere i en slik situasjon, og går til slutt helt i oppløsning. Redningen kommer i form av heksen Thessaly(A Game of You). Siden Lyta er overbevist om at Morpheus står bak kidnappingen og drapet på Daniel hjelper Thessaly henne med å komme i kontakt med Furiene for å få hevn. Og takket være noe The Sandman gjorde i Brief Lives kan The Kindly Ones være til hjelp. Mer vil jeg ikke fortelle av handlingen, men siden dette har veldig klare likhetstrekk med en gresk tragedie er det vel unødvendig å nevne hvilken type slutt en får.
Det var en rekke tegnere involvert i The Kindly Ones, men brorparten ble tegnet av Marc Hempel(Marc, Mark og meg 1 og 2). Jeg har nylig nevnt Teddy Kristiansen. En annen var Dean Ormston(Books of Magick), D`Israeli(Kingdom of the Wicked, Lazarus Churchyard m.m.)og en av favorittene jeg kommer til å skrive noe om en dag, Kevin Nowlan (http://members.cox.net/nowlanink/63.html ). Og da er den eneste samlingen igjen i serien om The Sandman : The Wake og den kommer jeg tilbake til snart. Jeg har allerede skrevet om P Craig Russell`s tegneserieversjon av The Dream Hunters.
Hver dag
Verden for mine føtter
Ideligen å snuble
Så ofte





tirsdag 25. mai 2010
20/20/20
Latter er som perlende Farris
Begge har en bismak av tårer
En serie det har tatt meg en evighet å få lest(og det skyldes ikke kvaliteten eller lengden), snarere det at jeg bare fikk lest den på togturene hjem til Sandnes, som igjen bare skal ta 14 min, er Christos N Gage/Chris Samnee`s Area 10. Den fjerde utgivelsen idet som synes å være en av mine nye favorittserier, Vertigo Crime. Jeg tror ikke at DC har fått det for seg hvilken genistrek det var å la Karen Berger få starte Vertigo tilbake i 1993. Siden da har noen av de beste seriene jeg har lest blitt utgitt med Vertigo merket på coveret.
Hinduene har en klar formening om hva det tredje øyet er og kaller det gyananakashu/kunnskapens øye. De plasserer det midt mellom øyenbrynene. Vestlig tradisjon omtaler også det tredje øyet og plasserer det i samme området, men her bruker vi litt mer kraftfulle metoder for å finne det. En av måtene er å åpne det ved hjelp av trepanering. Trepanering vil si at en driller et hull inn i hjerneskallen inntil en treffer det ytre laget av hjernen, dura mater. Ved å fjerne deler av dette skal en så kunne aktivisere dette tredje øyet. Første gangen jeg leste om trepanering var i Topps Comics` tegneserieversjon av The X-Files. Skrevet av Stefan Petrucha (så vidt nevnt tidligere) og tegnet av den meget dyktige Charles Adlard. Historien kom på norsk i 1997-8. Hvorfor alt dette maset om det tredje øyet. Jo, området hvor en trepanering foregår er av den tyske nevrologen Korbinian Brodman(1868-1918), i hans forsøk på å kartlegge hjernen, gitt navnet Area 10.
Og da er jeg tilbake til bok fire i Vertigo Crime serien. New York politidetektiv Adam Kamen og hans kollegaer jakter på massemorderen Henrik VIII. Grunnen til at morderen har fått dette navnet er at han halshogger sine ofre. Han beholder hodene og lar de hodeløse likene ligge tilbake for å bli funnet. Tidlig i historien prøver Kamen å roe ned en pasient på et psykologkontor som har gått amok. Belønningen blir et skrujern godt plassert mellom øyenbrynene. Etter et sykehusopphold får han igjen lov til å gjenoppta jobben. Ingen store fysiske skader, men med store søvnproblemer og alvorlige hodepiner begynner Kamens tilværelse å endres. Og den virkelige historien starter.
Det er for øvrig en glimrende historie og Chris Samnee ( http://www.chrissamnee.com/ ) gjør en utmerket jobb. Gage har tidligere også skrevet filmmanus, The Breed(2001) og Teenage Caveman(2002) og en rekke tegneserier for hovedsakelig Wildstorm og Marvel. Da gjenstår det bare å anbefale Area 10 på det aller varmeste.
Begge har en bismak av tårer





mandag 24. mai 2010
Og her var slutten
Om en skulle møte veggen forblir den aldri noe mer enn en vegg. 
Elfquest debuterte i 1978 og ble etter hvert en av de største suksessene i amerikanske alternative serier (Teenage Mutant Ninja Turtles er vel den eneste større suksessen som rinner meg i hu). I 1985 blir serien gjenutgitt i farger på Marvel Comics imprint(fremdeles ikke funnet noe godt norsk ord) Epic og hvor ekteparet ikke måtte gi fra seg noen rettigheter til serien. Der var den i godt selskap sammen med bl.a. Sergio Aragones` Groo, J.M. DeMatteis` Moonshadow, de første engelspråklige utgavene av albumene til Moebius og Howard Chaykin/Mike Mignola adapsjonen av Fritz Leiber`s Fafhrd and the Grey Mouser.
I 1985 var den eneste andre kvinnelige serieskaperen jeg ble presentert for danske Sussi Bech og hennes album Zainab. Litt over et år senere leste jeg Annie Goetzinger (Ad egne vejer og Pigen fra ærelegionen) for første gang. Tilbake i 1985 fikk Bokklubben Nye Bøker det for seg å gjøre noe helt nytt. De ga ut en tegneseriebok og dette første forsøket samlet de fem første heftene i Elfquest. Og jeg var smart nok til å kjøpe den. Jeg har nevnt det tidligere at jeg hadde lest de første sidene i Fantomet nr. 8 1984, men å få så mye av serien presentert på en gang var for å si det med Mae West, for mye av det gode kan være helt herlig. Det var en sann svir og det eneste aberet var at ingenting skjedde etter dette. Jeg husker ikke når Semic begynte å gi ut serien, men det tok en god tid. For min del somlet jeg flere år før jeg fikk tak i de tre neste samlingene som skulle avslutte serien. Da var en kommet til nr. 20. Jeg fulgte serien frem til og med nr. 38 og da var jeg godt litt i metning.
Nå har jeg ikke fortalt noe som helst av handlingen og jeg må si at jeg vegrer meg litt for å telegramrepetere en så omfattende historie. Gjennom årene har jeg lest masse fantasy og jeg har alltid funnet Elfquest en av de historiene som er minst plaget de vanligste klisjeene innenfor fantasysjangeren. Wendy Pini`s tegninger er glimrende og Elfquest har alltid vært en av de seriene jeg tenkte på når startet med denne bloggen. Og jeg ser ikke noen som helst grunn til å røpe noe av det som skjer i denne historien. En historie som vil forbløffe, bergta og røre ved enhver ny og oppegående leser.

Wendy og Richard Pini tok en stor sjanse når de bestemte seg for å gi ut Elfquest på eget forlag, WaRP Graphics, tilbake i 1978. WaRP ble dannet året før og ekteparet lånte seg til fant for å ha råd til å starte det. De eneste to seriene jeg vet om fra denne tiden som ble gitt ut på eget forlag var Dave Sim / Cerebus / Aardvark Anaheim og Jack Katz / First Kingdom / Bud Plant, Inc. Sstnevnte ikke på eget forlag, men et av de første forsøkene på å lage en lang og sammenhengende historie utenfor de store forlagene. Serien kom for øvrig i 24 magasinstore hefter og av en eller merkelig grunn har jeg ¾ av dem. En blanding av science fiction og gresk mytologi som gir en svulstig og nesten uleselig historie. En av grunnene til at serien nådde et publikum var den høye hyppigheten av barmfagre og toppløse kvinner.




fredag 21. mai 2010
Fortsettelsen på begynnelsen





http://www.elfquest.com/


torsdag 20. mai 2010
Begynnelsen på neste innlegg




onsdag 19. mai 2010
Siden jeg var altfor lenge på jobb





Alle manns venn II






tirsdag 18. mai 2010
Noe både jeg og flere bør lese





Det har tross alt vært helg...






Abonner på:
Innlegg (Atom)