Av alle de
Tenkte tankene
En har tenkt
Tenker en nå
Hva var det…
I 1966 startet William Vance å tegne serien Howard Flynn. Denne var skrevet av Yves Duval og som igjen var en meget brukt serieforfatter uten de helt store kommersielle suksessene. Howard Flynn er en serie inspirert av Frederick Marryat og C S Forester`s bøker om livet i den britiske marinen på 1800-tallet. Den kom i Tempo allerede i 1968-9. Det var ingenting eksepsjonelt med denne serien. Den viste vel egentlig hvor bra Vance hadde kapasitet til å bli. Det samme kan en si om westernserien Ringo som Vance startet å tegne i 1967. Her var forfatteren Jacques Acar og det var en serie sånn midt på treet. Jeg synes å huske å ha lest den både i Tempo og senere Colt. Både Howard Flynn og Ringo ble gitt ut samlet i tre album hver. Så i 1969 kom den første av hans virkelige suksessfylte serier ut. Skrevet av Louis Albert som igjen var et pseudonym for Greg, som igjen var med det pseudonymet belgiske Michel Regnier(1931-1999) ble mest kjent. Serien det er snakk om er Bruno Brazil. En action og agentserie med Brazil og hans spesialavdeling kalt Kaimanene. De er tilknyttet de amerikanske hemmelige tjenestene og det innebærer en rekke tilsynelatende umulige oppdrag. Foruten Brazil er viktige medlemmer Gaucho Morales og Whip Rafale. Bruno Brazil var en av de første seriene jeg leste som virket som om den var ment for lesere eldre enn meg. Greg sine manus er glimrende og Vance blir merkbart bedre for hvert album. Fra 1979 til 1981 kom Ballade i Sacramento, Bronseelefanten og Storm over Stillehavet ut på norsk som album. På fransk har det kommet 11. Serien gikk også i Tempo og Magnum. Bob Morane var en serie Vance overtok i 1971. Serien er skapt av Henri Vernes og kom først ut i bokform. Det har siden blitt skrevet over 200 bøker i serien. Det har vært tv-serie, tegnefilmserie og det har kommet 80 album. Tegneserieversjonen var i utgangspunktet ment å tiltrekke unge kvinnelige lesere. Dette fordi Bob Morane, foruten å være mørk, muskuløs og tiltalende, er en oppdager og eventyrer. Selve serien veksler mellom å være ren action for så i neste album bli science fiction eller fantasy. Hvis jeg skal være subjektiv synes jeg at Bob Morane er en svakere serie enn Bruno Brazil og da fordi historiene er svakere. En av de tingene som irriterer mest er den kaptein Haddock lignende whiskeydrikkende kompisen Bill Ballantine(kunne han drukket noe annet?)som skal være det humoristiske innslaget til en hver tid. Det har kommet to album på norsk i 1979 og åtte i serien Supertempo. Flere av de som kom ut i Supertempo er tegnet av Vance`s tidligere assistent Felicisimo Coria og visstnok daværende svoger. Vance ga seg med denne serie i 1980 etter imponerende 18 album. Og da er det sånn at fortsettelse følger…
1 kommentar:
Greg brukte visstnok pseudonymet Louis Albert når han skrev Bruno Brazil for at det ikke skulle bli så påtagelig hvor mange av seriene i bladet Tintin (som han nylig hadde blitt redaktør for) han skrev på den tiden (1967).
Et Bruno Brazil-album, Ubåt-haien, ble utgitt på norsk i 1973 i serien Tempo-album (en serie på 13 album utgitt på 60- og 70-tallet, stort sett med kjente serier fra bladet Tempo).
I Danmark, der serien het Fart og Tempo album, kom det to album som ikke kom på norsk, og det ene av disse var et album med Howard Flynn.
Danskene ga også ut en serie på 4 "album" (i likhet med Super-Tempo hadde de mykt omslag) i 1975 under vignetten "Et Superhæfte". To av disse var tegnet av Vance, et med Ringo og et med Bruno Brazil (TV-piraterne).
Enda en dansk albumserie bestående av ulike serier var Superserien Senior (1972-76), og her kom det to Bob Morane-album tegnet av Vance.
I Danmark kom det et 4. Bruno Brazil-album i tillegg til de tre som kom i Norge.
I Sverige kom det 4 Bob Morane-album, dvs. 2 som ikke kom i Norge.
Legg inn en kommentar