tirsdag 6. mai 2014

Spies like us

Britiske Mark Millar er en  serieforfatter som er altfor flink og som jeg har lest altfor lite av. Selv om Millar ikke fikk mye oppmerksomhet har tre av seriene hans blitt filmatisert. Wanted fra 2008 og Kick-Ass 1 og 2 ble til to filmer som kom 2010 og 2013. Etter å ha jobbet for en rekke forlag har han hatt mest suksess hos Marvel. Han har nå startet det uavhengige Millarworld og hvor det kan virke som det forlaget som kommer opp med det beste tilbudet får utgi seriene hans. Han samarbeidet lenge med Grant Morrison, men de er nå bitre uvenner. Det jeg har funnet dreier det seg om hvem som fikk ideen til en Authority-historie.
Så på den seks hefters miniserien The Secret Service: Kingsman har han jobbet sammen med Dave Gibbons (Watchmen, Martha Washington og The Originals). Denne tegner for første gang på lenge og gjør som vanlig en glimrende jobb. Her han allikevel valgt å gjøre nytte av Andy Lanning som rentegner og rentegnere bruker Gibbons vanligvis ikke. Den andre samarbeidspartneren her er regissør og produsent Matthew Vaughn. Filmer han har regissert er: Layer Cake, Stardust, Kick-Ass, X-Men: First Class og er snart ferdig med filmatiseringen av denne serien (premiere i oktober).
Da gjenstår det bare si noe om selve serien. Den var bare skamløyen! Som å lese noe av det beste av Garth Ennis og som en av kritikerne sa: James Bond møter My Fair Lady. Det hele starter med at Star Wars stjernen Mark Hamill er blitt kidnappet. Redningsaksjonen MI6 setter i gang lykkes nesten. Så forflytter handlingen seg til en av disse nitriste bydelene i London. Hvor man som livslang trygdemottakere ikke har store forhåpninger om en bedre fremtid, hvor fattigdommen gjør mennesker mindre og disse blir stuet inn i dårlige kommunale boligblokker. Her møter vi Gary som bor med mor, bror og en brutal stefar. Snart atten og en erfaren biltyv. De gangene han har blitt tatt av politiet har onkelen hjulpet ham ut av knipen.
Onkel Jack er en Storbritannias superagenter og har avverget små og store katastrofer. Etter endelig å ha innsett hvor heldig han er for å ha unnsluppet bydelen han vokste opp i tilbyr han nevøen muligheten til å gjøre det samme. Begynne på en superhemmelig spionskole og siden gå i sin onkels fotspor. Og samtidig er det noen som setter sin skjebnesvangre plan ut i livet og denne vil få fatale følger for nesten alle av oss. Denne serien, The Secret Service: The Kingsman er, som sagt, noe av det vittigste jeg har lest på lenge og denne samlingen kom ut i år….

Ingen kommentarer: