lørdag 16. august 2014

Hva som finnes i mine bokhyller (4)

Jeg har skrevet om Jim Steranko tidligere og det kan en lese her. Så jeg skal bare skrive litt om et av de mange prosjektene, både innen tegneserier, multimedia og film, hvor Steranko har høstet lovord. Som en digresjon kan jeg nevne at en av Steranko`s mange beundrere skal visstnok ha vært Federico Fellini. Vel, i 1976 ga han ut Chandler: Red Tide som nummer tre i serien Fiction Illustrated. Utgitt på forlegger, redaktør og forfatter Byron Preiss (1953-2005) forlag Pyramid Books.
Mange regner dette som den første amerikanske grafiske romanen, amerikanere ser den som den første, punktum, men det er snarere en illustrert roman. Hvor hvert bilde blir ledsaget med teksten under. Slik en finner hos Hal Foster`s Prins Valiant. Dermed blir bildene av en mer fragmentarisk art. Som en lang rekke av hurtig tatte stillbilder, mens en i en «vanlig» serie ville få mer sammenheng. Nå er det slik at Steranko allikevel får det til å fungere utmerket.
Historien kunne vært skrevet av Raymond Chandler selv og starter med at vår hovedperson blir oppsøkt av en underskjønn blondine. Hun har dette å melde: I've got seventy-two hours to live, Chandler. I want you to find my murderer. Dette er hardkokt krim slik en bør like det. Miljø, tidsånd og hovedpersonen er mer enn overbevisende. Chandler bekrefter igjen hvilken tegneseriepioner Steranko er og en blir litt trist når en ser hvor få serier han har utgitt i løpet av sin karriere. Det er så en begynner å tenke på alt det som kunne vært. Så for de som er interessert her er de første sidene av hans adapsjon av Peter Hyam`s film Outland fra 1981.

Ingen kommentarer: