mandag 25. august 2014

Vinteren er rett rundt hjørnet.....

Som jeg har nevnt i flere tidligere innlegg så har franske serieskapere ofte fortalt dystopiske fortellinger. Handlinger lagt til tiden etter den store katastrofen. Slik også med Jacques Lob og Jean-Marc Rochette`s Le Transperceneige eller på engelsk Snowpiercer: The Escape. Her har atomvinteren kommet for godt og jorden er blitt ubeboelig. Det eneste tilfluktstedet er et enormt tog som hvileløst forflytter seg uten ankomststed. Det er tusen og en vogner langt og drives av en motor som nesten er å regne som en perpetuum mobile.
Vognene er inndelt fra første til tredje klasse, toget er selvforsynt med det meste og på enden er det hektet på en rekke krøttervogner. Disse er fylt til randen med alle de som ikke fikk plass lenger fremme og overlevde opprøret som brøt ut senere blant disse uheldige i et forsøk på å få litt menneskeverd. Det er blitt en ghetto uten tilstrekkelig lys, nok mat og hvor volden naturligvis har tatt overhånd.
Fra dette marerittet klarer vår «helt» Proloff å flykte. Han kommer seg inn i tredje klasse, blir øyeblikkelig tatt til fange, men blir allikevel holdt i live. Fanget møter han kvinnen Adeline. En av de som kjemper for å bedre livskårene for disse akterutseilte, de såkalte tail-rats. Hun har krevd Proloff løslatt og ender opp med selv å bli internert. Den militære ledelsen fatter interesse for Proloff og vil ha ham til avhør i første klasse. Dermed blir han og Adeline ført gjennom dette enorme toget og historien starter for alvor.
Denne serien kom originalt ut 1982, så hangen til det dystopiske kunne ha litt med samtidens atomtrussel å gjøre(?). Rochettes tegninger minner meg om Chantal Montellier, (hun har bl.a. tegnet Franz Kafkas Prosessen, adaptert av David Zane Mairowitz og utgitt på Minuskel forlag, men Snowpeiercer kom allikevel ut før noen av hennes serier) og hennes minner meg igjen på Jacques Tardi. Den er nå blitt filmatisert. Regissør er sør-koreanske Bong Joon-ho, mest kjent for skrekkfilmen The Host fra 2006 og ikke den skrekkelige greia, basert på Stephenie Meyer`s bok, som kom i fjor. Hovedrollen har Chris Evans (Fantastic Four, The Losers, Captain America, The Avengers) og han må visst ha en greie m.h.t filmer basert på tegneserier. Filmen skal visstnok ha premiere i vesten i august, men det er vel også en fare for at den går rett på DVD her hjemme.

Ingen kommentarer: