Franz var et pseudonym tegneserieskaperen Franz Drappier (1948-2003) benyttet seg av gjennom hele sin karriere. Den startet i 1969 og en kan godt si at Franz var rimelig produktiv. En av de første store seriene han tegnet var Jugurtha og som han tok over etter Hermann (Hermann Huppen) og som igjen er nevnt tidligere i bloggen. Jugurtha var for øvrig en historisk person. Han var en berberkonge i Numidia (dagens Algerie) og levde i perioden fra ca 160 til 104 f.kr. I perioden 1978 til 1991 tegnet Franz 13 album i denne serien. I 1982 begynte han serien Lester Cockney hvor han selv skrev manus og tegnet. Det kom 11 album i denne serien og det siste kom to år etter hans død.
Hvis en skal se på hva det er kommet av Franz på norsk må en starte med de 3-7 siders historiene i Tempo med samletittelen Historier fra Virkeligheten. Det sier vel det meste ? Disse kom på 70-tallet og en må 10 år fremover i tid før Franz igjen blir oversatt til norsk. I Serie Spesial nr. 7 1986 kom første halvdel av et Lester Cockney album. Det ble avsluttet i neste hefte. Det kom ytterligere et album i Serie Spesial før det gikk inn. Det tredje albumet kom i Fantomet 16 og 17 1988. I James Bond nr. 7 1987 startet serien En 38 Kalibers beretning tegnet av Franz.
Og rundt 1988 kom det ut to album, med det jeg tror er tittelen, kalt Timok. Dette er det jeg har fått med meg gitt ut av Franz i Norge.
Jeg har alltid sammenlignet Franz med Manfred Sommer(også nevnt tidligere) når en ser bort fra at Franz har en mer ”rufsete” tegnestil. Seriene til Franz er underholdende og har litt av den politiske snerten en finner i stor grad hos Sommer. Begge er og dessverre gått bort. En 38 kalibers beretning følger en og samme pistols ferd fra den ene personen til den andre. Det er langt mellom happy endinger her. Timok ( jeg skal finne riktig tittel, de står hjemme i hylla) er en serie fra Kina under Tang-dynastiet og like før mongolenes okkupasjon. Lester Cockney er primært en Westernserie, men i de tre albumene på norsk følger man iren Cockney fra han blir shanghaiet i London til han er en del av det britiske ekspedisjonskorpset på vei til Kabul. Dette er på 1840-tallet. Britene blir drevet ut og Cockney, en lokal tjenestejente og en østerrisk-ungarsk adelskvinne ender opp med å ta den virkelig lange veien hjemover. På vei til Cairo må de gjennom det lovløse Somaliland, albumet ble laget før urolighetene der startet for alvor. Akkurat Lester Cockney er en glimrende fortalt eventyrserie og hadde det vært mulig skulle biblioteket hatt den, slik vi skulle hatt flere andre av Franz sine serier, men sånn ble det ikke.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar