tirsdag 1. september 2009

Thule, Valiant og Uther


Det er ikke mange norske tegneserieforlag, men i 1992 på Hamar dukket det opp nytt et. Det var Thule forlag og de satte seg fore å utgi alt av Hal Foster`s Prins Valiant. Dette er snakk om førti store (og de er virkelig store med samme format som en helside i en tabloidavis) album. Hvis ikke dette kunne kalles ambisiøst så vet ikke jeg. Cirka et år etter oppstarten ga de ut en, for mange helt ukjent, norsk tegneserieklassiker. Dette var Arent Christensen og Christian Haugens Reisen til Ken. Denne gikk som føljetong i perioden 1933-36. De samme to ga også ut Den Tause Verden. Begge var basert på Haugens romaner. Serien ble også kjent utenfor Norges grenser.


Thule har nådd målet med sine Valiant utgivelser (i oktober kommer album 62 og 63 ut) og har også gitt ut flere samlinger med de gamle Westernseriene Kaptein Miki og Davy Crockett. De har gitt ut bøker med Lee Fantomet Falk`s Mandrake. De har gitt ut 20 bøker med serien Jens von Bustenskjold av Sigurd Lybeck. Disse er illustrert av Anders Bjørgaard.


Etter den sedvanlige og omstendelige innledningen er jeg nå i ferd med å nærme meg det jeg egentlig skulle skrive om. I 1994 ga Thule ut en serie som ikke ennå hadde oppnådd noen historisk betydning, men med visst historisk innhold. Det var Dan Abnett og tegneren Bo Hampton`s (
www.bohampton.com) historie om Uther. Det er en mørk historie fra en mørk tidsalder. Uther Pendragon er det faderlige opphavet til en viss Arthur. Og Arthur har det blitt skrevet en del om siden Thomas Malory`s Le Morte d`Arthur fra 1460-årene. Det utkjempes blodige slag og Uther`s skjebne er en tung bør å bære. I serien er Merlin høyst tilstede og tar del i den skammelige forføringen av Arthur`s mor Igraine.


Dette er kanskje ikke det beste albumet jeg har lest, men jeg har alltid vært veldig interessert i Arthur myten. Tidligere har jeg nevnt Camelot 3000. Også har jeg sansen for Bo Hampton`s tegninger. Enda mer for hans yngre bror Scott Hampton sine, som sist samarbeidet med Steve Niles på DC sin serie Simon Dark (kom ut med 18 hefter). Bo Hampton debuterte i 1980 og har rukket å tegne en lang rekke serier. Han samarbeidet med broren Scott (jeg kommer tilbake til ham) på Batman serien Other Realms. Dan Abnett har skrevet manus til en rekke britiske og amerikanske serier og mer informasjon finnes på : http://www.danabnett.com/.

Ingen kommentarer: