mandag 21. september 2009

Ferielesning (del 5)


Tegnefilmer med superhelter i hovedrollene har tidligere vært preget av lave budsjett og elendige manus. Helt frem til begynnelsen av 90-tallet (1992). Da fikk Paul Dini ansvaret for å lage en ny tegnefilmserie om Batman. I etterkant av Batman filmene var satsingen preget av en søken for kvalitet. Dini var forfatter og produsent for serien og seriens utseende baserte seg på tegningene til Bruce Timm. Det en endte opp med ble så bra at DC har laget flere lignende serier senere med bl.a. Superman og Justice League of America. Dette var en ny måte å tegne de forskjellige karakterene blandet med en forsiktig retro-futurisme. Aldri før har tegnefilmfigurer hatt så markante hakeparti.

Tegnefilmene ble en kjempesuksess. DC så da sitt snitt til å overføre denne spesielle animasjonsstilen til tegneserier. Først først ute var The Batman Adventures (1992). Så kom The Batman and Robin Adventures (1995). Paul Dini og Bruce Timm hadde ikke all verden med disse seriene å gjøre, siden det var DC`s vanlige forfattere og tegnere som stod bak de fleste historiene. En av tegnerne verdt å nevne er Ty Tempelton (ga ut Stig`s Inferno på Vortex comics tilbake på midten av 80-tallet og har gjort en rekke ting for både DC og Marvel. Og jobbet for Bongo Comics, tegneseriedelen av The Simpsons imperiet)

I 1994 laget Dini og Timm en av de beste Batman-historiene noensinne, den grafiske romanen (det er kanskje å gi den litt vel mye kreditt) Mad Love. Det er også første historie i samlingen Mad Love and Other Stories som jeg har lest i løpet av fridagene. Det som skiller disse historiene fra de ”ordinære” Batman–historiene er innslagene av humor i alt det selvhøytidelige og dystre. Mad Love er faktisk til tider ustyrtelig morsom. Hovedpersonen er den unge kvinnelige psykiateren Harleen Quinzel som tar på seg oppgaven å studere The Joker. Hun forelsker seg hodestups i forskningsprosjektet sitt og ender opp med å forsøke og bli det kvinnelige motstykket til The Joker, nemlig Harley Quinn. En forelsket superskurk novise som tråkker for tett i Jokerens fotspor.
Denne spesielle måten å tegne på har tiltrukket seg en rekke ”vanlige” tegnere. Og i denne samlingen er to av dem John Byrne og Klaus Janson. Foruten Mad Love er det historier med Ras Al Ghul, Scarecrow og Catwoman og alle skrevet av Dini. Historiene og tegningene gjør dette til en fornøyelse å lese og det kan være at jeg bommer, men de gir også en viss ironisk distanse til Batman mytoset. Noe som til tider kan være ganske kjærkomment. Biblioteket har fått denne og den vil snart være til utlån. Biblioteket har også de fire første sesongene med Batman Adventures og en bør unne seg luksusen det er å se Jokeren utfolde seg med stemmen til Mark (Luke Skywalker) Hammil.

Ingen kommentarer: