tirsdag 20. oktober 2009

Dyptpløyende I

Jeg kan ikke og har ikke lest mye norske underground serier. Jeg har hørt rykter om seriene som ble utgitt på syttitallet, men igjen ikke lest noen av dem. Brage ble første gang utgitt i 7 nr. fra 1978 til 1980. Gateavisa hadde en del å gjøre med flere av utgivelsene på syttitallet, bl.a. utgivelsen av The Fabulous Furry Freak brothers så tidlig som i 1971. Jeg kjøpte et av Gateavisas tegneseriesspesialer tidlig på åttitallet. Den ene gangen ble jeg faktisk mobbet til å gjøre det på Karl Johan. Hvem liker vel å bli kalt kjip ? Det var i 1981 hvis jeg husker feil. Av innholdet i dette var det en rimelig morsom Donald parodi, hvor Donald blir i overkant voldelig ”amorøs” overfor Dolly og hun søker trøst hos Minni og hennes kvinnegruppe. Det hele ender med kvinnegruppen tar affære og at Donald har enda mindre bruk for bukser. Ingvar Ambjørnsen hadde en ensiders serie og den var ikke like god som noen av bøkene hans. Samme spesial har to historier med Christopher Nielsen som aldri har vært en av mine favorittegnere. Jeg er en av de som kan si at jeg er feig og stolt av det ! Allikevel har jeg truffet (igjen i forbindelse med Kapittel festivalen og ikke fordi jeg har muligheten til å vanke i slike kretser) denne bautaen av en mann personlig og sagt hvor lite jeg likte tegnestilen hans. Mission accomplished var svaret. Jeg sendte for øvrig dette bladet til ham siden han ikke hadde det i sin egen samling.

Denne utgaven av Gateavisa var introduksjonen min til hva som rørte seg i den norske tegnserieverdenen. Et par år senere kom jeg over en annen utgivelse kalt Forum Tegneserie Magasin. Det kom tre hefter av dette som jeg fikk tak i og året før (1982) skal det ha kommet hele fire nr. De var utgitt av to entusiaster fra Levanger. De ga også ut et album samtidig kalt Kontramord og noe ble helt klart drept i det. Forum Tegneserie Magasin inneholdt norske serier (Lars Fiske, Ernst Vevle Olsen (Morgan Kane) og Rune T Kidde (dansk-norsk tegneserieskaper)), noen få smakebiter på utenlandske og en forsmak på Fantomet tegneren Jaime Vallves fortelling om tre svenske Tempelriddere. Hva er det med disse svenske tempelridderne ? I 1982 kom det et enkelt hefte i album format med tittelen Comic Jam. Her var det en rekke norske tegnere, eks Arild Midthun, Tommy Sydsæter, Knut Westad m.fl.,men rosinen i pølsa var den første serien med Will Eisner på norsk. Her har han tatt en av de viktigste monologene til Hamlet og lagt dem i munnen på en hippie på taket av en Brownstone i New York. Jeg er litt usikker, men med forbehold tror jeg samme serie er med i albumet Storbyen.
Her ender første del av min nitidige gransking av norsk underground. Vi er ennå i begynnelsen av åttiårene og Brage er i ferd med å stå opp fra de skinndøde.

3 kommentarer:

Jo sa...

Som du viser med navnene du nevner var det en rekke av dagens aktører i det norske serieindustrien som begynte i undergrunnsutgivelser, men det er kanskje bare Christopher Nielsen som kan sies å fortsatt lage serier som, i hvert fall tematisk, kan karakteriseres som undergrunnsseier. Han var aldri den beste tegneren; f.eks. var Terje Nordberg, som stort sett har skrevet og redigert serier etter at han kom opp fra undergrunnen (er vel fremdeles redaktør av Pondus), en langt bedre tegner. Christopher Nielsen sa vel selv på Kapittelfestivalen at han mener undergrunnsserier SKAL være dårlig tegnet. Derimot tror jeg Christopher Nielsen er den beste replikkforfatteren av alle norske serieskapere. Han har f.eks. en fantastisk evne til å treffe sjargonger og sosiolekter.
For øvrig hadde ikke Comic Jam (som også kom i nytt opplag i 1983) første norskpubliserte Eisner-serie. Alle de fem numrene av Serie Fokus fra 1980-81 inneholdt en Spirit-historie.

Lars Gundersen sa...

Jeg har vel allerede sagt det jeg synes bør sies om Christopher Nielsen tidligere (se tidligere blogginnlegg) og det du sier er jeg helt enig i. Når det kommer til Serie Fokus så visste jeg det. Jeg har dem jo til og med ! Så hvis en sier at de var først ute med ikke-spirit Eisner materiale så blir det vel riktigere? Den ble da vitterlig utgitt før Liv På En Annen Planet ?

Jo sa...

Ja, det stemmer nok. "Liv på en annen planet" kom først i 1984.