Siden jeg innimellom, det vil egentlig si ganske sjeldent og bare når det er formålstjenlig, har et noe alternativt forhold til dyder som sannhet og ærlighet er det en stor glede å presentere flere titler ankommet Stavanger Bibliotek de siste ukene. Hvordan en velger å tolke det får være opp til den enkelte. Allikevel er det sånn at det er kommet så mange bra titler til biblioteket i det siste at det er verdt bare å få nevnt dem. Først de nye bøkene i serier biblioteket allerede har. Bok nr. 5 i Jason Aaron og P.M. Guera`s serie Scalped heter High Lonesome og fortsetter den geniale fortellingen om Dash Bad Horse og hans stadig større problemer med og ikke bli avslørt. Den kritikerroste serien Umbrella Academy har kommet med bok nr. 2. Gerard Way (My Chemical Romance) og den brasilianske tegneren Gabriel Ba fortsetter der de slapp i første bok og denne har fått tittelen Dallas. Bok en er omtalt tidligere i bloggen.
Beretningen om den andre amerikanske borgerkrigen fortelles fortsatt av Brian Wood og Riccardo Burchielli og har kommet til bind 7, War Powers. En kan ikke bestille tegneserier uten å kjøpe minst en samling med Batman. Neil Gaiman har skrevet alle de 5 historiene i Whatever Happened to the Caped Crusader og illustrasjonene står bl.a. Andy Kubert, Simon Bisley og Mark Buckingham for. Hvor bra det er vet ikke jeg ennå.
Så over til noe helt annet. Historiske og biografiske serier har i løpet av årene blitt vanligere. Et av de første og beste eksemplene jeg kommer på er Larry Gonick`s The Cartoon History of the Universe, som nå ser ut til å komme i nytt opplag. En fornøyelig og interessant gjennomgang av en uhorvelig lang tidsperiode. Denne serien får allikevel vente til over nyttår med å bli kjøpt inn. Over til de som er det og The Vietnam War : A Graphic History skrevet av Dwight Jon Zimmerman og Wayne Vansant. Sistnevnte har en lang og allsidig karriere bak seg. Mest kjent her hjemme for historiene han tegnet i serien The Nam. Uten å ha lest den må den allikevel være bra når Joe Kubert (midt på treet tegneseriegeni) gir den god kritikk. Rick Geary har laget tegneserier siden Ålesund brant første gangen. En særegen tegnestil og teft for kvalitet kjennetegner hans produksjon. Denne gangen har han laget en biografisk serie om en som ikke fikk muligheten til å bli et like stort svin som Stalin. Leo Trotskij (1879-1940) og hans drøm om den verdensomspennende revolusjon. Frem til isøksen med hans navn på. Gitt ut i samme serie som Helfer/DuBurke`s biografi om Malcolm X (også nevnt tidligere) og disse gjør kanskje biografilesning mer interessant. Siste bok ut denne gangen er Reinhardt Kleist og hans Johnny Cash : I See a Darkness. Med Cash og hans liv som et utgangspunkt for en tegneserie skal en gjøre mye galt for ikke at det skal bli en bra serie. Noe tyskeren Kleist selvfølgelig ikke har gjort. Biografien har fått priser i hjemlandet og jevnt over strålende kritikker utenfor Tyskland. Visstnok den eneste tegneseriebiografien om The Man in Black. Det burde vel være grunn god nok til å lese den ? Siden jeg bare kom halvveis i bunken av nye serier vil det dessverre følge en fortsettelse.
1 kommentar:
Det er naturlig at The Cartoon History of the Universe kommer i nytt opplag siden Gonick nå endelig har fullført serien, etter 30 år. Det er egentlig 5 bind i serien, men på grunn av en krangel om rettigheter er de to siste bindene utgitt som Cartoon History of the Modern World 1 og 2. I starten ble serien utgitt i hefter, men dette tok så vidt jeg vet slutt etter 9 nummer. Bok 1 samler hefte 1-7 mens mesteparten av bind 2 og de etterfølgende bøkene kun er utgitt i bokform. En norsk samling, utgitt på 80-tallet som "Ned fra trærne", samler de fire første heftene. Serien anbefales på det varmeste som en god og underholdende framstilling av verdenshistorien. Gonicks korte vurderinger, bakerst i hvert bind, av de ulike kildene han har benyttet viser hvor grundig han har gått til verks og gir gode innspill til de som ønsker å fordype seg mer.
Legg inn en kommentar