tirsdag 20. januar 2009

One Guru, one method, one teacher ? J.M. DeMatteis

J. M. DeMatteis , eller John Marc DeMatteis, er en underlig skrue. Han har vært tegneserieforfatter siden sent 70-tall og har en rekke suksesser bak seg. Å liste opp alle vil ta for mye plass, så jeg skal bare nevne en del av dem. Åttitallet var en kreativ periode for DeMatteis. Fra starten av tiåret jobbet han for Marvel Comics, hvor han skrev både The Defenders, Spider Man og Captain America.


På denne tiden lanserte Marvel en ny label for mer voksne tegneserier, Epic Comics. Her kom Moonshadow og Blood: A Tale. Moonshadow var den første malte tegneserien utgitt i USA. Den som malte serien var Jon J. Muth , en av favorittene(biblioteket har hans tegneserieversjon av Frit Langs film M). Serien kom i tolv hefter og kan sies å være en blanding av Peter Pan, Alice in Wonderland og de tre musketerer møter Douglas Adams` Hitchikers Guide to Galaxy. En stund etter kom det trettende heftet : Farewell Moonshadow som fungerer som en epilog til historien.

Blood derimot var en annerledes vampyrhistorie hvor det er innslag med hallusinatoriske elementer. Denne var illustrert av Kent Williams (http://www.kentwilliams.blogspot.com/ ).


Så i 1987 gikk DeMatteis over til DC og startet sammen med Keith Giffen å skrive manus til Justice League of America. Keith Giffen er for øvrig en av de som jobber hardest i amerikansk tegneserieindustri, både som forfatter og tegner. En stund gikk DeMatteis over til å bli forfatter på Justice League International. Likheten med begge disse seriene er at de introduserer karakterer som ikke var mye brukt i DC universet. To av dem skulle egentlig vært brukt i Alan Moore`s Watchmen ( Blue Beetle-The Nightowl, Booster Gold-Ozzymandias). Og så var de morsomme, virkelig morsomme. Noe en ikke var med når det gjaldt superheltserier. Da ser jeg bort fra den perioden hvor det var om å gjøre superhelter så campe som mulig.




Spol videre til midten av nittitallet og utgivelsen av Brooklyn Dreams. Denne ble utgitt som fire pocketbok lignende hefter og var en selvbiografisk skildring av DeMatteis oppvekst i……. Den ble utgitt på DC`s Paradox Press og andre utgivelser derfra er bl.a. Veien til Perdit History of Violence, Stuck Rubber Baby og The Big Book of-serien. Brooklyn Dreams er en glimrende serie som blander alvoret, vemodet, savnet og det morsomme med å vokse opp, uavhengig av hvor det måtte være. Tegneren av serien var Glenn Barr, til da helt ukjent.


Den siste serien jeg skal nevne er Seekers into the Mystery. Denne kom ut på Vertigo og gikk inn etter nr. 15. Hovedpersonen er en Hollywood screenwriter, som plutselig blir oppsøkt av en skitten og gammel mann. Denne mannen leder han inn på veien til løsningen av livets store mysterier. Serien har helt klare selvbiografiske trekk, DeMatteis hadde selv en periode i Hollywood hvor han skrev for flere tv-serier, og han har vært på en åndelig søken siden den hendelsen som blir beskrevet i Brooklyn Dreams. Denne serien var så bra at det ikke kunne bli en suksess og jeg savner den.



Dette ble et langdrygt forsøk på å si litt om en av de mest populære amerikanske tegneserieforfatterne, resten er jo nesten bare engelskmenn.

Ingen kommentarer: