lørdag 17. januar 2009

Favoritt fascisten

Året var 1977 og punken var i ferd med å forsvinne. Arvtakerne var ,blant mange, New Wave og No Wave. I Storbritannia dette året kom en annen revolusjon. Tegneseriebladet 2000 A.D. kom ut for første gang. Det har nå kommet over 1600 nr. Fra og med nr. 2 1977 har Judge Dredd vært fast i dette bladet. Judge Dredd er den mest effektive dommeren i en stat hvor rettsvesenet har overtatt makten og utøver absolutt kontroll over befolkningen. Eller som han selv sier det : I am the LAW ! Dette har skjedd etter at flere verdenskriger har lagt store deler av verden øde. Det som er igjen av befolkningen bor i enorme Mega-Cities. Judge Dredd holder til i Mega-City 1 og den hadde en halv milliard innbyggere inntil The Apocalypse War reduserte antallet betydelig. Denne krigen ble startet av Sov-City 1 og Judge Dredd stod for den dramatiske gjengjeldelsen. Det meste er ulovlig i Mega-City, for eksempel sukker og tobakk, og det finnes ingen unntak for loven. De skyldige blir idømt harde straffer og må sone disse i gjennomsiktige Iso-Cubes. Første gangen jeg leste denne serien tok jeg den bokstavelig og kunne ikke skjønne hvordan det kunne være tillatt å gi ut en så forkastelig serie. Jeg er mye eldre nå og er i ferd med å forstå begrep som humor og satire.

Serien ble skapt av tegneserieforfatteren John Wagner og tegneren Carlos Ezquerra. Begge har jobbet mye for 2000 A.D. og de har også jobbet for flere amerikanske forlag. Allikevel har John Wagner ikke satset alt for meget på å slå gjennom i USA og konsentrert seg mest om forfatterjobben i Storbritannia. Serien har hatt mange forfattere og de mest kjente må være Garth Ennis, Pat Mills og Alan Grant. Det har vært en uhorvelig mange tegnere involvert i Judge Dredd serien. Noen få personlige favoritter er Brian Bolland (The Killing Joke), Mike Mcmahon (Slaine), Steve Dillon (Preacher) og Cam Kennedy ( Star Wars : Dark Empire 1 og 2). Foruten å være fast i 2000 A.D. har Judge Dredd har truffet på både Predator og Aliens hos Dark Horse Comics. Ved flere anledninger har han utvekslet vennskapelige knuff med Batman. Han har vært utgitt med 2 forskjellige og kortvarige titler hos DC Comics. Han har fått flere egne titler i Storbritannia og Sylvester Sly Stallone spilte han i filmatiseringen fra 1995. Bladet Empire har Judge Dredd på syvendeplass over verdens mest kjente tegneseriefigurer. Dette er en serie som ennå ikke har klart å bli kjedelig og en bør gi den en sjanse og lese den !

2 kommentarer:

Tedd Willy sa...

Apropos Brian Bolland; han tegnet en serie på midten av 80-tallet som het Camelot 3000, gitt ut på DC Comics. Nå er det noen år siden jeg leste denne, men husker et par ting, bla. Arthurs uekte sønn Modred som fikk Den Hellige Gral bygd inn i rustningen sin, slik at han ble usårbar. Du besitter trolig denne serien privat; er dette noe du kan presentere for oss tilhengere av din fagre blogg?

tegneserier du må lese fordi sånn er det bare sa...

Den ble kjøpt inn til biblioteket, i innbundet utgave, fredag 16.01. 2009.