søndag 18. januar 2009

Året var 1984 og ikke alt var 1984Året var 1984 og jeg var allerede altfor gammel til å lese tegneserier. Det var egentlig tid for damer og alkohol, men hva visste jeg ? Gigant var på denne tiden en tegneserie som hadde blitt utgitt fra og med 1969 og hvor en kunne lese om Lovens Voktere (Justice League of America) og historier hvor flere superhelter fra DC universet var med i samme historie. I 1983 skiftet det format, fra å være 68 sider i farger, til å bli 100 sider i svart-hvitt. Forandringen medførte og at seriene ble mer ”voksne”. Så kom nr. 1 1984 og der var første del av den 12 hefters lange maxi-serien Camelot 3000. Den ble utgitt i USA i perioden 1982-85 og var en gigantisk salgssuksess for forlaget DC Comics.

Historien er en oppdatering av Thomas Malory`s Le Morte d`Arthur. En gralsfortelling fra midten av fjortenhundretallet og opphavet til Arthur legenden. Handlingen er lagt til år 3000 og jorden er angrepet av utenomjordiske vesener som nesten har nedkjempet jordens forsvarsstyrker. Tiden er inne for å finne en redning. Den unge Tom Prentice befinner seg i nærheten av Glastonbury Tor, etter sigende Kong Arthurs gravsted, og finner tilfeldig dennes grav og vekker ham fra dvalen. Merlin gjør sin entre og befaler Arthur å finne ridderne av det runde bord. Noe han og unge Prentice gjør. Alt er ikke likt de gamle dagene når ridderne til slutt er samlet. Morgana Le Fey dukker og opp og Arthurs sønn Modred. Dette er jo skrevet før Pluto mistet sin status som planet, så her dukker det opp en tiende planet i vårt solsystem. Denne serien var usannsynlig bra i 1984/5 og er ikke blitt nevneverdig dårligere i ettertid.
Den var skrevet av Mike W. Barr og hans andre mest kjente serier er Maze Agency (biblioteket har en samling) og Batman : Son of the Demon ( en annen gigantisk salgssuksess for DC). Han hadde helt klart sin storhetstid på åttitallet, men skriver ennå tegneseriemanus for en rekke forlag. Brian Bolland har tegnet, som allerede nevnt, Judge Dredd og sammen med Alan Moore laget han den klassiske Batman : The Killing Joke. Den feiret 30 års jubileum i fjor. Etter denne serien har Bolland konsentrert seg mest om å tegne tegneserie covere og har en liten produksjon av tegneserier. Han laget en stund serien Mr Mamoulian som var en rekke humoristiske ensidere. Som cover artist har Bolland mottatt en rekke priser for arbeidet sitt og har laget covere til for eksempel Animal Man (de første 63 nummerne), The Invisibles(31nr.) og Batman : Gotham Knights(47 nr.).
ReserverIngen kommentarer: