mandag 23. september 2013

For mye av en god ting er ikke alltid å forakte

Noen dager er mindre ille enn andre og noen få av disse er nesten til å holde ut. En av disse sistnevnte havnet det en tegneserie på pulten min. Jeg kunne vagt huske å ha bestilt den, men ikke hvorfor. Men i disse tidene med pålagt innkjøpsstopp er en hver ny tegneserie straks mye mer interessant. Og denne var en samling av serier tidligere utgitt i det britiske magasinet 2000 AD. Hovedpersonen i dem alle var Nikolai Dante. Og den som skrev biografien hans ga den tittelen: Too cool to die. Den eneste serien i 2000 AD som, til tider, har vært mer populær enn Judge Dredd. Det eneste å beklage er at dette er den ellevte i en serie av i alt elleve samlinger. Gjør det noe, slett ikke!!
Så siden en begynner med slutten er det en del som har skjedd en er en smule uvitende om. En får en kort innføring i litt av dette i begynnelsen og siden kan en bare glede seg over denne glitrende fortalte og tegnede historien. Det utspiller seg i det stor-russiske riket, tsaren er rikets mektigste mann og det har vært utkjempet en maktkamp mellom dynastiene Makarov og Romanov. Året er 2677 (russisk tidsregning) og Romanovene, med den onde Dmitri som overhode, har vunnet denne og er nå enerådende. Han setter seg fore å gifte seg med datteren til den avsatte tsaren, Vladimir the Conqueror, og vår helts utkårede.
Nikolai Dante er sønn av en piratdronning, er en tyv og en kjeltring, tidligere pirat er han også og nå motvillig revolusjonær. Han har et smil som ikke gjør han upopulær hos det annet kjønn og et hell og personlighet som blir å sammenligne med at han er innhyllet i teflon og allikevel en likandes karakter. Da er det ekstra forbausende at han tidlig i historien blir forrådt og tatt til fange av Dmitri og må se sin elskede Jena gifte seg med denne for å redde livet hans. Dette er utvilsomt den beste røverhistorien jeg har lest på lang tid og jeg er fristet å kjøpe alle disse samlingene både til meg selv og biblioteket, bare jeg igjen får penger til innkjøp.
Serien er skapt forfatteren Robbie Morrison og tegneren Simon Fraser i 1997. Begge er forholdsvis ukjente for meg, men de har jobbet en god del for 2000 AD. Her i Nikolai Dante: Sympathy for the Devil har de også fått med seg tegneren John Burns til å tegne et par avsnitt. Burns har jeg vitterlig hørt om og lest serier tegnet av. I slutten av 70-årene tegnet han flere avsnitt av Modesty Blaise, han tegnet de to heftene James Bond: Silent Armageddon utgitt på Dark Horse, tidlig i 60-årene tegnet han avisstripen The Seekers utgitt på norsk i Seriespesial som Sporhundene eller Partnerne og enda flere avsnitt av Nikolai Dante.

Ingen kommentarer: