lørdag 26. oktober 2013

Ville vesten er nesten som før (6)

Colt var et seriehefte som ble utgitt fra 1978 til og med 1990. I alt kom det 124 hefter og de fleste av disse var på 100 sider (egentlig 96) og elleve av dem 68 (64) sider. Det blir sånn cirka 11552 sider med westernserier. Jeg har allerede nevnt noen serier og serieskapere som ble utgitt her: Ringo, Buddy Longway, Jonathan Cartland, Red Kelly, Jerry Spring, Blueberry og Metzgar av Vevle Olsen.
Det ble også trykket en hel rekke avisstripeserier, som f.eks. Jeff Slade, Matt Dillon (serien basert på tv-serien Kruttrøyk), Cobran og Matt Marriott. Serier med kortere historier som Eventyr i Springville, Der hvor ravner dør, Mestizo, Jon-Khe, Sunday og Hombre. Og altfor mange episoder av den grusomme Buffalo Bill. Sistnevnte er aldri verdt å lese og de fleste av disse andre seriene er ikke slik at en har gått glipp av veldig mye hvis en ikke har fått dem med seg.
Watami av Hector Oesterheld/Jorge Moliterni, avisstripen Frisco Kid (originaltittel Cisco Kid og basert på forfatteren O. Henry`novelle The Caballero`s way) tegnet av Jose Luis Salinas (1908-1985) og Casey Ruggles av Warren Tufts derimot er eksempler på serier en burde en få med seg. Oesterheld (1919-1977) har jeg nevnt i forbindelse med de seriene han gjorde sammen med Hugo Pratt i Buenos Aires på 50-tallet. Videre har biblioteket en tegneseriebiografi han skrev om Che Guevara (tegnet av far og sønn Alberto og Enrique Breccia). Siden han tilhørte venstresiden i argentinsk politikk ble både han og familien bortført og antatt drept av militærjuntaen. Watami er en av de mer realistiske seriene med en nord-amerikansk urinnvåner i hovedrollen og nydelig tegnet av Moliterni, som igjen var en av tegnerne på Pratt`s Ernie Pike og Sergeant Kirk.
Frisco Kid er den perfekte meksikanske cowboyen. Han er en glimrende skytter og rytter, sjarmerende, galant og med en meget utpreget rettferdighetssans. Også har han sin egen Sancho Panza som følgesvenn som er store deler av det komiske innslaget. Dette var en serie som var fantastisk tegnet og Salinas må kunne sies å være en av de største avistegnerne gjennom tidene og han tegnet Cisco Kid fra 1951 til 1968.
En som heller ikke kan sies å være en middelmådighet er Warren Tufts (1925-1982). Den eneste ikke-argentineren blant disse tre seriene og et heller ukjent navn i Norge. Dette på tross av at to hans avisserier er utgitt på norsk. Hans korporal Lance ble utgitt i Skippern på 50-tallet og en rekke avsnitt av Casey Ruggles i Colt. Casey Ruggles er en meget veltegnet og spennende westernserie. Innimellom mens jeg leste denne fikk jeg assosiasjoner til Hal Foster`s Prins Valiant. Og det er vel en god ting. Dermed var denne hurtige gjennomgangen av Colt ferdig.

2 kommentarer:

Jo sa...

Lance utgis for tiden på norsk av Thule forlag på Hamar. Serien skal bestå av tre bøker, og bok 2 skal komme ut i disse dager.

Thule er primært kjent for å utgi Prins Valiant, så du er nok ikke den eneste som ser likheter mellom Warren Tufts og Hal Foster. Forlagsdirektør/-eier Geir Jahnsrud har uttalt at han har to store helter, Lance og Prins Valiant. Han er på god vei til å få utgitt begge seriene komplett på norsk, selv om det gjenstår en del årganger av Prins Valiant (og det fremdeles kommer nye episoder).

Lars Gundersen sa...

Har forsøkt å bestille bok 1 av Lance, men Adlibris har tydeligvis ikke avtale med Thule forlag. På lik linje med at de ikke har det med flere av de små danske tegneserieforlagene, bl.a. Faraos cigarer.


En annen ting som jeg er litt fornærmet for. Onkelen min kjøpte både Donald Duck & co og Skippern på 50-tallet. Det var i disse jeg fikk lest Lance. Han ga bort Donald-samlingen til en yngre fetter han ikke likte særlig og har siden beholdt Skippern-bladene. Han har ikke engang vurdert å gi dem til meg. Hans eneste tegneserieinteresserte nevø. Hvor egoistiske kan folk bli??