lørdag 31. januar 2009

Hermann og jeg snakker ikke om Saabye Christensen















http://www.hermannhuppen.be/
Av alle ting jeg ønsker meg her i livet, så er en komplett 1974 årgang av seriebladet Tempo veldig, veldig høyt på listen. Skal forklare hvorfor ved en senere anledning. Tempo startet opp i 1966 og ble fra 1967 gitt ut en gang i uken. Dette fortsatte frem til 1979. Bladet Tempo bestod av flere forskjellige fransk-belgiske serier og hver uke fikk en mellom 2 til 6 sider av hver historie i bladet. Her ble serier som Asterix, Lucky Luke og Løytnant Blueberry først presentert i Norge. Noen av de seriene jeg likte best var : Jugurtha(historisk), Bernard Prince(action) og Red Kelly(western). Felles for disse var at de var alle tegnet av Hermann. Eller Hermann Huppen som han heter i virkeligheten. Og en kan se at Hermann er en tegner som behersker de fleste genre. Han er også uhyre produktiv.



På åttitallet sluttet Hermann å benytte seg av andre manusforfattere og begynte å skrive sine egne serier. Dette resulterte i to av hans mest kjente albumserier Jeremiah og Tårnene i Maury-skogen. I serien om Jeremiah har han nå kommet til album nr. 28. Jeremiah er nok en av disse serien hvor verdenssamfunnet har kollapset ,miljøet er ødelagt og verden er igjen blitt en mindre sivilisert plass. (Fransk-belgiske tegneserieskapere er helt klart ikke kjent for sin fremtidsoptimisme). Hovedpersonene i denne serien er traust ærlige Jeremiah, lurendreieren Kurdy og eselet Ezra. Disse tre har fartet rundt i denne postapokalyptiske verden i, som sagt, 28 album. Fortellingen har også lånt en del fra western genren. Uten å utbrodere for mye er dette en spennende, velskrevet og særdeles underholdende serie. Biblioteket har serien fra album 9 til og med 25. Som en kuriositet er denne serien også blitt tv-serie med Luke Perry i tittelrollen og med J Michael Straczynski i sjefsstolen.
Tårnene i Maury-skogen ( Les Tours de Bois-Maury ) utspiller handlingen seg i middelalderen. En ensom ridder og hans væpner på vei hjem fra korstogene og til familieborgens lune arne. En reise gjennom et føydalt Europa. Glimrende fortalt og med en makelaus tidskoloritt. Serien var opprinnelig på 12 album, men det trettende kom i 2006. Dette siste var skrevet sammen med Yves H. Pussig nok er de far og sønn (Yves H). Det kom også flere album hvor vi følger etterkommerne til ridderen. Biblioteket har ytterst få av denne serien og de lar seg veldig vanskelig skaffe. De gode nyhetene er at biblioteket har flere enkelt stående album også noen hvor far og sønn har samarbeidet .

2 kommentarer:

Gro sa...

Skjønte aldri hvorfor du absolutt skulle ha den '74-årgangen, jeg...

Lars Gundersen sa...

Skal forklare det en annen gang og så er det slik at samlere ikke alltid har de mest rasjonelle begrunnelsene for å gjøre det de gjør ?