fredag 3. juli 2009

Beat detektiven

Bare for å fortsette fra i går om hardkokt krim og tegneserier. Den aller, aller beste serien i denne sjangeren, som til nå er laget, vet alle at er ??????????? Og svaret er selvsagt, den nå avsluttede, 100 Bullets av Brian Azzarello og Eduardo Risso. Min vane tro skal jeg selvfølgelig ikke skrive om den, men heller om serien hvor Azzarello og Risso samarbeidet for første gang. Selv leste jeg denne serien når den kom på norsk i 1999 i Inferno Album nr. 9. Originalt kom den i fire hefter fra september til desember 1998 og ble utgitt på Vertigo. Serien heter Jonny Double. Den var på mange måter Azzarello`s debut som tegneserieforfatter ( han hadde skrevet et par kortere historier tidligere ) og en kan med sikkerhet si at han kom godt fra det.

Jonny Double ble i sin tid skapt av Len Wein og Marv Wolfman tilbake i 1968 og debuterte i bladet Showcase 78 samme år. Han var en tidligere politimann og nå en forsoffen privatdetektiv i sekstiårenes San Fransisco. Også beskrevet som fattigmanns Peter Pan. I Azzarello sin versjon er han mer forsoffen, eldre og en mann i slutten av nittiårene (tiåret) med en overdreven interesse for sekstiårenes motkultur. Han blir en dag oppsøkt av en mann som vil Double skal overvåke hans datter og hennes bekjentskapskrets. Noe Double sier ja til. Har det noensinne vært en detektiv innen denne sjangeren som ikke har hatt bruk for penger ? Overvåkningen fører han sammen med Faith og hennes venner. Double blir introdusert for deres plan om å tømme en av Al Capone`s glemte bankkontoer og fra der blir ting aldri helt det samme.

En ting i denne serien er Azzarello`s glimrende manus, men Risso`s tegninger gjør denne serien til noe mye mer. Risso er født i 1961 i Argentina. Han startet som tegner i 1981 og begynte å jobbe for det europeiske markedet i 1986 sammen med forfatteren Ricardo Barreiro. I 2005 ga forlaget Westwind ut boken Den Udødelige : Gjenoppstandelsen (bind 2 i serien Svartebøkene som kom i tre bøker , hvor de to andre var Boselli / Majos serie Dampyr) skrevet av Carlos Trillo. Biblioteket har også albumet Cain skrevet av Barreiro. Det biblioteket ikke har er Jonny Double, da den forsvant fra hyllene en senvinters dag i 2004. Nytt eksemplar skal være bestilt.

Ingen kommentarer: