onsdag 22. juli 2009

Hva hadde Nietzsche i tankene ? (den omstendelige delen)


Jeg har nettopp krotet ned noe om Marvelman / Miracleman og Alan Moore. Moore ga seg med hefte nr. 16 og den som overtok forfatteransvaret var Neil Gaiman. Han gikk til oppgaven med ideen om å skrive tre bøker. De tre bøkene skulle kalles The Golden Age, The Silver Age og The Dark Age. De to første refererer bl.a. til inndelingen av amerikanske tegneserier (the golden age 1930-40 årene, the silver age 1956-70 og the dark age var kanskje en kommentar til seriene på tidlig nittitall ?). Han rakk å fullføre The Golden Age og de to første heftene i den neste og med nr. 24 stoppet det hele opp.

Forlaget, Eclipse Comics (1977-94), var konkurs og ingen andre forlag var villige til å fortsette serien. Det var nedgangstider i tegneserieforlagsbransjen etter at direkte salget av serier ( spesialbutikkene kjøpte direkte fra forlagene og disse var det alt for mange av) kollapset tidlig på nittitallet. Det var også et sant virvar m.h.t. rettighetene til Miracleman. Som nevnt tidligere kjøpte Todd McFarlane ( Spawn ) restene av forlaget i 1996 for den uhyrlige sum av 40 000 dollar. Ergo mente han at han hadde alle rettigheter til Miracleman. Gaiman var dypt uenig og har siden startet firmaet Marvels and Miracles LLC (bl.a. finansiert av inntektene fra serien Marvel 1602 Gaiman skrev for Marvel i 2003 og 2004) for å kunne å gå rettens vei for å sikre seg rettighetene til Miracleman. Allerede i 2002 saksøkte han McFarlane og fikk medhold. Allikevel er ingenting ennå avklart.

Så tilbake til The Golden Age. Den er, etter min mening, noe av det beste Gaiman noensinne har gjort. Når en leser serien sitter en med en følelse av melankoli, vemod og savn. Et savn figurene alle føler, i en tilsynelatende perfekt verden, etter det som har vært. De som kommer til orde i serien er nesten bare enkeltpersoner. Han som har hatt en one night stand med den mest perfekte kvinnen, Miraclewoman. En annen kvinne som har født en av de mange babyene med samme krefter som Miracleman og som kommer til kort overfor sitt et år gamle barn. Historien om Andy Warhol kloningene og hun som lever et liv som hemmelig agent i en imaginær kald krig. Dette er bare noen av fortellingene i denne geniale samlingen. Alt er tegnet av Mark Buckingham og han får vist at han behersker et utall tegneteknikker. At Gaiman ennå ikke har fått fullføre disse bøkene er et stort tap for enhver tegneserieinteressert og en kan lure på om man bør oppfordre til en felles ganning av McFarlane.


Neste gang : Tegnerne av Miracleman.

Ingen kommentarer: