torsdag 9. juli 2009

Jente action ? (del 2)


Mai, the Psychic Girl var en av de første mangaseriene som ble oversatt til engelsk i sin helhet. Utgitt på, det sårt savnede, forlaget Eclipse Comics. Eclipse var blant de første amerikanske forlagene som satset på manga i engelsk oversettelse. En annen av Eclipse sine tidlige mangaserier har jeg kommet over brukt, Masamune Shirows (Ghost in the Shell og Appleseed) Black Magic. Mai, the Psychic Girl ble gitt ut i hefteformat annenhver uke fra mai 1987. Utgivelsen skjedde i samarbeid med Viz Comics (startet i 1986) og som var enda tidligere ute med å gi ut manga på engelsk. De var for øvrig nærmest enerådende på markedet inntil de større forlagene fikk øynene opp for potensialet denne typen serier har. Serien ble speilvendt for vestlige lesere og en av grunnene til at en ga ut akkurat denne serien var at tegningene var i en mer vestlig stil enn den som var vanlig i Japan.

Grunnen til at serien ikke var for japansk i utseende var at tegneren var den geniale Ryoichi Ikegami ( tidligere nevnt i forbindelse med innlegget om Crying Freeman). Mai, the Psychic Girl er enda et eksempel på hvilken uovertruffen serietegner han er. Forfatteren, Kazuya Kudo, derimot forblir litt av et mysterium. Den eneste av hans, eventuelle andre, serier oversatt til engelsk er Pineapple Army. Og den har jeg funnet ut like lite om som med Kudo. Med en hvis kunnskap om japansk ville jeg kanskje funnet ut mer. Han er forhåpentligvis ennå i live.


Seriens hovedperson, Mai (surprise !!), er en fjorten år gammel jente. Her ligger og den eneste innvendingen jeg har mot serien. Japanske menns overdrevne fascinasjon m.h.t. jenter som nettopp har fått føle pubertetens inngripen og disse ungenes undertøy. Hvis en klarer å stige over dette rimelig høye hinderet, så er serien ellers glimrende. Mai finner gradvis ut at hun har store krefter. Ikke det at hun er psychic og kan se fremtiden, slik at hun i dag ville ha hatt en annonse i kulturtidsskriftet Dagbladet. Snarere det at hun behersker telekinese og telepati. På grunn av dette blir hun forfulgt av den verdensomspennende, kriminelle organisasjonen The Wisdom Alliance. Denne kontrollerer allerede fire jevnaldrende barn / tenåringer med den samme type krefter og finner det høyst nødvendig å få Mai som den femte. Mai blir forfulgt, forrådt, tåle lidelser, må bekjempe fiender og allikevel møter hun nye allierte og venner. Veien til Mais frihet synes å være sperret av krefter som langt overgår hennes. En av skurkene kommer fra det tidlige Øst-Tyskland og ergo vet en at The Wisdom Alliance må være de ondeste av de onde. Denne serien er samlet i tre bøker og utgitt av Viz Comics. For at biblioteket skal kunne skaffe dem må de komme i nytt opplag.

Ingen kommentarer: