tirsdag 28. juli 2009

Fremtiden i fortid


Den første kommersielle og digitale (laget bare ved hjelp av computer. Alt uten fargeleggingen) tegneserien ble utgitt i 1985. Da var den backupserie i Mike Grell`s serie Jon Sable : Freelance og dukket opp i heftene 25-30. Utgitt av forlaget First Comics. Senere samme år kommer det et Shatter Special og tidlig 1986 blir serien gitt ut som vanlig serie. Nå kommer det bare 14 hefter i denne serien og den går inn i 1988. Allikevel er det verdt å nevne den, nettopp fordi den var først ute med bruk datateknologi.

Skaperne av serien var forfatteren Peter B Gillis, kanskje mest kjent for seriene han skrev for Marvel Comics (de fleste av disse har ikke tålt tidens tann spesielt godt. Eks : Micronauts og serien han selv skapte sammen med Brent (Astro City) Anderson, Strikeforce : Morituri). På denne tiden jobbet han en god del for First og hadde bl.a. skrevet alle de 18 heftene som ble utgitt i serien WARP.

Mannen med computeren (førstegenerasjons Apple Macintosh) var Mike Saenz, men han forlot det hele etter et par nr. ut i serien og gikk til Marvel. Her laget han den første digitale graphic novel, Iron Man : Crash (1988). Så fulgte noen nummer med ”vanlige” tegninger. Inntil nr. 9 og der var Charlie Athanas med sin Macintosh plus. Athanas er forøvrig en mann av mange talenter og har også drevet med musikk, teater og computerspill. Som sagt gikk serien inn etter nr. 14 og det har vel vært veldig få vellykkede forsøk på å gjøre det samme i ettertid ?

Hvis en skal beskrive handlingen kan en si at Gillis har lånt en del fra både Philip K Dick / Blade Runner og William Gibson`s Neuromancer. Et fremtidig samfunn styrt av multinasjonale selskaper. Byer delt mellom gjenger og mer ”seriøse” organisasjoner. En tilværelse med en kontinuerlig borgerkrigstilstand, hvor det er alle mot alle. Her er det vår helt prøver å skape seg et levebrød. Når han får et oppdrag fra et de store selskapene vikles han inn i et komplott, som kan få uante konsekvenser for den verdenen han lever. Utover i serien sklir det hele ut, men hvem bryr seg egentlig så mye om det ? Denne serien har ikke biblioteket, siden den ikke er gitt ut i noen samlet utgave. Jeg kjøpte alle heftene brukt på Løvås.

Ingen kommentarer: