onsdag 22. juli 2009

Hva hadde Nietzsche i tankene ? (illustrert)

Mick Anglo var den første som tegnet Marvelman / Miracleman. Dette startet han med i 1954 og holdt på frem til 1959, hvor det britiske tegneseriemarkedet hadde en markant nedgang. Dette skyldtes at restriksjonene på import av amerikanske tegneserier ble opphevet. Anglo er en av uhorvelig mange britiske serietegnere fra denne perioden som aldri fikk den anerkjennelsen de hadde fortjent. Selv er jeg i den situasjonen at jeg vet litt mer enn ingenting om hans andre serier eller livsløpet (jo, han er født i 1916). Den originale serien gikk inn i 1963.Plutselig blir det 1982 og Alan Moore lanserer sin versjon av Marvelman i Warrior (å få tak i de 26 nr. forblir et ønske bare julenissen kan oppfylle). Tegnerne her var Garry Leach og Alan Davis. Leach sin tegneseriekarriere har stort sett utspilt seg Storbritannia. Foruten Warrior har han hatt historier i 2000 AD og tegnet av avsnitt av Dan Dare (Storbritannias ektefødte science fiction ikon). I de siste årene har han vært opptatt med forlaget Atomeka Press. Han tegnet forøvrig det første nummeret av Warren Ellis` Global Frequency. Alan Davis har samarbeidet med Moore på flere 2000 AD serier og har også jobbet for både DC Comics (Batman and the Outsiders) og Marvel (Uncanny X-Men, Excalibur og X-Men). Davis er både tegner og forfatter og har gjort begge deler på flere miniserier gitt ut på Marvel de siste årene. Han skapte også den utenomjordiske rasen kalt Warpsmiths som Moore brukte i Miracleman.

Chuck Beckum (virkelig navn Chuck Austen) overtok tegneansvaret på Miracleman etter at historiene fra Warrior trykket opp. Det en kan si om han er at han var en ytterst ordinær tegner og han ble raskt erstattet av Rick Veitch. Veitch var i det kullet som først fullførte Joe Kubert`s School of Cartoon and Graphic Art. Å liste opp alle prosjektene til Veitch vil ta altfor lang tid. Verdt å nevne er de seriene han har utgitt på sitt eget forlag, King Hell Press. Noen av disse er Bratpack, Maximortal Man og Rare Bit Fiend. Han har også utgitt flere serier på America`s Best Comics og Vertigo i løpet av de siste årene. Han startet å tegne Swamp Thing med nr. 37 og når Moore ga seg etter nr. 64 overtok han forfatteransvaret(frem til 87 og den historien skal jeg fortelle mer om en annen gang). Tegneansvaret på Swamp Thing var i en periode delt mellom Veitch, Steve Bissette og John Totleben.

Totleben er mest kjent for arbeidet med Swamp Thing og han tegnet det siste Moore nummeret av Miracleman. Sammen med Bissette startet han antologien Taboo, som blant annet var hvor From Hell debuterte, og han var og involvert i den seks hefters miniserien 1963 (1993) fra Image Comics. Totleben har lenge vært plaget av en alvorlig øyesykdom og dette har satt alvorlige begrensinger m.h.t. hvor mye han klarer å tegne. De siste årene har han brukt sin spesielle tegnestil til å tegne covere og å male bilder.


Sistemann ut er briten Mark Buckingham. Det han akkurat nå er mest kjent for er som tegner på Bill Willingham`s serie Fables. Han har tidligere tegnet en rekke hefter i serien Batman : Shadow of the Bat, skrevet av Alan Grant. Han startet karrieren som rentegner og en av disse seriene var Death : The High Cost of Liiving. Hos Marvel samarbeidet han med forfatteren Paul Jenkins på Peter Parker : Spider Man (vol. 2).


Eclipse ga og ut miniserien Miracleman : Apocrypha med en rekke forskjellige tegnere og forfattere, men det får vente til en annen gang.

Ingen kommentarer: