tirsdag 7. juli 2009

Savage Dragon og vennene hans

Første juli kom hefte nr. 150 i serien Savage Dragon. Utgitt på Image Comics fra starten i 1993. Alle skrevet og tegnet av opphavsmannen Erik Larsen. De eneste andre jeg kommer på som har gjort noe lignende er Dave Sim og hans 300 nr. av Cerebus. Han hadde fra nr. 65 Gerhard til å tegne bakgrunner. Stan Sakai med Usagi Yojimbo har til nå kommet ut med rundt 175 nr. Figuren Savage Dragon debuterte i bladet Megaton nr.3 i 1986 ( han hadde tidligere dukket opp i to nr. av den egen utgitte fanzinen Graphic Fantasy ) og før serien startet hadde Larsen gitt ut en 3 hefters miniserie et år tidligere.

Erik Larsen er født i 1962 og hadde sin profesjonelle debut i antologien Vanguard. Etter dette jobbet han for flere små forlag, DC Comics og fikk til slutt sitt store gjennombrudd når han overtok tittelen Spider-Man etter Todd McFarlane (Spawn). De som kanskje ikke er er Larsen`s største fans vil si at tegnestilen hans har hentet mye inspirasjon fra John Byrne`s (ser seg selv til tider som den vår tids Jack Kirby), men dette vet vi jo er bare ondsinnet sladder ? I 1992 ble Larsen med McFarlane, Jim Lee, Whilce Portacio, Marc Silvestri og tidligere omtalte Jim Valentino i dannelsen av det nye forlaget Image Comics. Forlaget startet med kjempestore suksesser, men etter som årene gikk ble de stadig mindre. Rob Liefeld ble kastet ut av Image, Silvestri forlot en kort periode Image med sitt Top Cow studio mens striden rundt Liefeld raste og Jim Lee solgte sitt Wildstorm til DC. Larsen`s del av Image bærer navnet Highbrow Entertainment og ved siden av Savage Dragon har han utgitt en rekke titler hvor han hadde manusansvaret (Freak Force, Vanguard og Superpatriot) og fra 2004 til 2008 var han Publisher / sjefsredaktør / ansvarlig utgiver hos Image.


Så gjenstår det vanskeligste. Hvordan prøve å summere seriens 3300 sider og et utall miniserier kortfattet. Spesielt m.h.t. at jeg bare har lest litt mer enn en tredjedel.

Hovedpersonen selv er en litt stuttvokst, rimelig muskuløs, med godt grokjøtt, en kledelig finne på hodet og en helt naturlig grønnfarge. Han blir funnet naken i en ring av flammer på en fotballbane i Chicago. Han har hukommelsestap og husker dermed ingenting av hva som kan ha skjedd før denne hendelsen. Han får jobb i Chicago politiet og beholder den i ca 40 nr. Dette i en by som oversvømmes av mennesker med spesielle egenskaper og ikke alle like sosialt veltilpassede. Han blir agent i et statlig byrå for superhelter. Han rekker å ha flere veldig åpenhjertige samtaler med gud og leve i en alternativ virkelighet til den som skulle vært den normale (en hyllest til Jack Kirby`s serie fra syttitallet : Kamandi-The Last Boy on Earth). Og han går aldri tom for superkriminelle erkefiender. Dette er bare litt av det som skjer serien, men det skulle være en tydelig indikasjon på at dette er serie som ikke tar seg selv for seriøst og som aldri ender opp med å være kjedelig.
Biblioteket har bare fire samlinger med Savage Dragon og de er litt hulter til bulter rent kronologisk, men det bør ikke være et argument for ikke å lese dem !!

Ingen kommentarer: