torsdag 25. mars 2010

Tegneserier blir tv-serie og hva jeg skal se i løpet av påsken

Joseph Michael Straczynski er mannen som skapte tidenes beste science fiction tv-serie. I løpet av de fem sesongenes 110 episoder klarte han å skape noe som kan sammenlignes med Isaac Asimov`s intergalaktiske verdenshistorie(Foundation syklusen) eller Frank Herbert`s Dune bøker. Det kom også 11 hefter i det som skulle bli en Babylon 5 månedlig serie fra januar 1995. Og en tre hefters miniserie med tittelen In Valens Name i 1998. Straczynski har skrevet en lang rekke manus til Amazing Spiderman. Han har skapt sine egne serier, hvor kanskje Rising Stars og Midnight Nation er de mest kjente. Også har han adaptert Hermann (Hermann) Huppens albumserie Jeremiah og omgjort den til tv-serie. Og jeg har nettopp sett pilotepisoden av denne og har resten av sesong 1. Med Luke Perry (Beverly Hills 90210) og Malcolm-Jamal Warner (Cosby show) i hovedrollene. Det kom to sesonger med i alt 35 episoder. Tv-serien er som de fleste filmatiseringer av tegneserier preget av store avvik fra originalen. Ikke nødvendigvis skjemmende i Jeremiahs tilfelle, men vesentlige og, i noen tilfeller unødvendige, forskjeller. Luke Perry er ikke slik jeg venter å se Jeremiah og den samme Perry har ikke et stort register å spille på. Straczynski er allikevel såpass oppegående at selv med disse innvendingene klarer han å få meg overbevist at dette er tv-versjonen av en albumserie jeg har lest nesten alt av. Jeremiah på norsk er en lang historie, men et kortere kapittel. De to første albumene i serien : Rovfuglenes natt og Ørkenens fribyttere ble utgitt i albumserien Serie Album. Albumene 3-8 ble utgitt i Serie Spesial. I feil format og i svarthvitt. Fra og med nr. 9 til 12 kom de igjen ut i albumformat, men en kunne velge mellom vanlig eller liksom innbundet. Videre ble det gitt ut fire album til og det siste ble da Over streken. Hermanns produksjon har blitt presentert i et tidligere innlegg, men siden dette handler om albumserien Jeremiah, bør det være greit å gi en oversikt over de albumene som er kommet ut på dansk. Og hvor de danske utgivelsene følger originalutgivelsene nokså slavisk. Album i serien
1. Rovfuglenes nat
2. Ørkenens fribyttere
3. Farmen
4. Troldmanden
5. Evigheden tur-retur
6. Sekten
7. Afromerica
8. Sumpen
9. Vinterdværge
10. Boomerang
11. Delta
12. Slangen i paradiset
13. Strike
14. Simon vender tilbage
15. Abekvinden
16. Over stregen
17. Motorcykelbanden
18. Ave Cæsar!
19. Grænselandet
20. Minen
21. Fætter Lindford
22. Våbnet i vandet
23. Lastens hule
24. Den sidste diamant
25. Ødemarken
26. Skyggernes havn
27. Elsie og gaden
28. Esra har det helt fint
29. Den lille kat er død
Det som gjør denne serien så bra, foruten at Hermann er en glimrende tegner og forteller, er at det er en westernfortelling lagt til en postapokalyptisk fremtid. Med Jeremiah som en blanding av John Wayne og Gary Cooper i High Noon og den amoralske Kurdy, som igjen kan sies å være en miks av alle tre i The Good, The Bad and The Ugly. Og hvor det veksler mellom hvem han er mest lik av dem til enhver tid. Også er det det at Hermann har muligheten til å velge og vrake mellom velbrukte western og science fiction klisjeer og gi dem sin personlige vri. Dermed blir serien sjelden kjedelig og har vært en av mine favoritter siden 1983. Når en så skal snakke om den egentlige helten i disse historiene får det bli Kurdy`s muldyr, Ezra.

1 kommentar:

Jo sa...

I tilfelle noen vil begi seg ut for å prøve å få tak i denne flotte serien vil jeg komme med et par presiseringer for ordens skyld: Nr. 9-11 kom bare i hardcover på norsk, mens nr. 12-16 bare kom som vanlige album. Nr. 16 het "Bare et nummer" på norsk.
På dansk kom nr. 21-26 i to utgaver, en vanlig og en nummerert og signert utgave i hardcover. Fom. nr. 27 utgis serien kun i hardcover (uten signatur og nummerering).