tirsdag 23. mars 2010

Belgiske tegneserieskapere ved tre av dem

I innlegget om Yoko Tsuno nevnte jeg såvidt en albumserie skapt av Raoul Cauvin og den avdøde tegneren Louis Salverius (1930-72). Serien hadde sin debut i 1968(første album kom i 1972) og var først ikke mer enn enkle vitsetegninger og korte striper. Når Salverius gikk bort i 1972 overtok Willy Lambil tegneansvaret og nylig kom album nr. 53 ut. Serien heter på originalspråket Les Tuniques Bleues og det blir på norsk Blåjakkene. Nedenfor er en, ikke komplett, liste over album oversatt og utgitt på norsk.
Trumf-serien
13. Farlig transport
21. Vanntett plan


Blåjakkene
1. Blått i svart/hvitt (Des Bleus en Noir et Blanc, 1977)
2. Fangeleiren i Robertsonville (La prison de Robertsonville, 1974)
3. Bronco Benny (Bronco Benny)
4. Den store sølekrigen (Les Bleus dans la gadoue, 1978)
5. Hane-kyllingen (Le blanc-bec, 1979)
6. Yankee-kosakkene (Les Bleus tournent cosaques)
7. Blutch redder (h)æren (Rumberley)
8. Bak sersjantens skjørt (El padre)
9. Den gang vi dro avsted (Blue retro, 1982)
10. Spioner på dypt vann (Le David)
11. Black face (Black Face, 1983)
12. Fem forbrytere (Les Cinq Salopards, 1984)
13. Blutch i blonder
14. Blåjakkene tar vinterveien
15. Blåjakkene får på pukkelen (Des bleus et des bosses, 1986)
16. Gulljakt i Quebec
17. Slaget ved Bull Run (Bull Run, 1987)
18. Blå ballader
Handlingen i de fleste albumene utspiller seg under den amerikanske borgerkrigen(1861-65). En kan kanskje innvende at det fort kunne blitt usmakelig å lage en humorserie om et av verdenshistoriens største organiserte masseslakt evenement. Cauvin og Lambil balanserer til tider på en knivsegg og lykkes som oftest med denne blandingen av humor og beinhard realisme. De to hovedpersonene er, den meget yrkesmilitære og muligens mange ganger hjernevaskede sersjant Chesterfield. Hans rake motsetning er korporal Blutch, hvis mange forsøk på å desertere må kunne regnes som en verdensrekord verdig plass i Guiness rekordbok. Blutch er også fornuftens stemme gjennom hele serien, med sine presise kommentarer m.h.t. den militaristiske galskapen som råder. Dette er en serie jeg har lest jevnlig i løpet av de siste tredve årene og jeg ser ingen grunn til å slutte.

2 kommentarer:

Franquin sa...

Hei !

Dette er en serie jeg også har lest mye, har alle norske albumene. Viser krigens galskap i en humoristisk setting, og bare synd det ikke har kommet flere på norsk....

Jo sa...

Det ble i tillegg gitt ut to pocketserier med Blåjakkene, en i farger og en i sorthvitt, på to nummer hver. Den ene i fargeserien var tidligere utgitt som vanlig album. Sorthvitt serien besto av to album som, i likhet med Trumf-albumene, var tegnet av Salverius.
I Danmark kom det etterhvert ut 24 album, pluss de to albumene i Trumf-serien. I 2008 startet danskene opp igjen den gamle favoritten Tempo, denne gang i vanlig hefteformat og med en avsluttet historie i hvert nummer. Foreløpig består serien stort sett belgiske albumserier som også tidligere har blitt gitt ut på dansk. Første nummer var med Blåjakkene (eller Blåfrakkerne som serien heter på dansk) og serien kom tilbake i nr. 8.