tirsdag 4. august 2009

Jacques Tardis historier ( III )

Neste stopp i Tardis serieproduksjon er de fem albumene om Nestor Burma. De er basert på bøkene til Leo Malet (1909-96). Han kan gjerne kalles Frankrikes svar på Raymond Chandler. Den tidligste av disse historiene begynner med at Burma slipper ut av tysk fangenskap (den som ble først utgitt er Tåke over Tolbiac broen fra 1982) og sendt til den demilitariserte sonen i Frankrike. Nestor Burma drev et detektivbyrå før krigsutbruddet og får nå et mordmysterium å løse. Dette gjør at han må inn i den tyskokkuperte delen for å nå Paris. Og løsningen er å finne i Stasjonsgata 120 / 120, rue de la Gare. Det er kommet fire album av Tardi / Malet på norsk og de to siste er Døden på Tivoli og Stjernene Faller. Det femte har originaltittelen Une guele de bois en plomp. Dette er glimrende krimhistorier og hvor Tardi har klart å fange tidsånden på en superb måte.


To andre album hvor Tardi har adaptert andres bøker er Tilintetgjøreren av Benjamin LeGrand. Historien om en tafatt skadedyrsbekjemper i New York og hva som skjer når han blir involvert i noe mye større enn ham selv og attpåtil helt uforståelig for vår ”helt”. Griffu er basert på en historie av Jean-Patrick Manchette. En historie hvor hovedpersonen prøver å løse en sak i det utilgjengelige og franskfiendtlige innvandrermiljøet i Paris.

Her kommer jeg til slutten på det jeg har lest av og kan om Tardi. For de som gjerne vil lese eksempler på hva som gjorde franske serier / bande dessine til de ledende seriene fra midten av syttitallet og frem til slutten av åttitallet, kan gjøre verre valg enn å lese noe av Tardi.

Ingen kommentarer: