mandag 3. august 2009

Jim Steranko - Renessansemannen


Det var noe jeg glemte å nevne i innlegget om The Escapists. Det er at superhelten i denne imaginære serien som nevnes i serien, The Escapist, er basert på tegneserielegenden Jim Steranko. Han i sin tur ble født i Reading i 1938. Dette er en av de mange kullgruvebyene i Pennsylvania og som sønn av en gruvearbeider ble det en hard oppvekst. Han begynte tidlig med magi og trylling og i tenårene jobbet han flere somre på omreisende tivolier. Og hele tiden tegnet han. I begynnelsen av tyveårene jobbet han heltid som magiker og utbryterartist. På toppen av det var han også musiker i flere orkestre.

I 1965 søker han jobb hos Marvel Comics og får avslag. Han ender opp hos Harvey Comics (deres mest kjente figur er Caspar the friendly Ghost, men biblioteket har bare Hot Stuff the Little Devil). Her skulle Joe Simon i en redaktørrolle skape en rekke superhelter for Harvey og Steranko begynte å jobbe for ham. Simon er kjent for å ha skapt Captain America og utgitt bl.a. Young Romance (regnes som den første amerikanske romantikk serien og kom ut første gang i 1947) sammen med Jack Kirby. Steranko jobbet for Harvey og Simon i et år og i 1966 fikk han endelig jobb hos Marvel.

Etter en kort stund begynte han å tegne den nystartede serien Nick Fury, Agents of S.H.I.EL.D. Etter en noen få nummer overtok han også forfatteroppgaven og fargela sine egne tegninger. Tegnestilen hans utviklet seg voldsomt og tok opp i seg det som skjedde på andre områder på slutten av sekstitallet, for eksempel psykedelia og Andy Warhol. Han endte opp med kalle denne stilen Zap Art. I 1969 forlot han Marvel og trakk seg tilbake fra tegneserietegning. Han konsentrerte seg om å lage covere, skrive og male bilder. Sammen med Byron Preiss (1953-2005) startet han forlaget Supergraphics i 1969. De utga boken The Block og Steranko`s to bind om amerikanske tegneserier (The Steranko History of Comics). I 1976 skrev og tegnet Steranko den grafiske romanen Chandler : Red Tide (basert på Raymond`s bøker) og utgitt på Byron Preiss Visual Communications.

I 1981 laget Steranko tegneserieversjonen av Peter Hyam`s film Outland. Han har også malt en rekke filmpostere og vært involvert som konseptuel artist (direkte oversettelse) på den første Indiana Jones filmen og på Coppola`s Bram Stoker`s Dracula. Utenom dette har Steranko malt en rekke forsider for bøker, mest kjent er kanskje de for The Shadow. Og siden det virker som om det ikke er ting Steranko ikke behersker til perfeksjon må en anta at han har gjort en lang rekke andre ting.

Ingen kommentarer: