tirsdag 11. august 2009

Historietime


Som så mange andre har jeg sett Spike Lee`s film Malcolm X fra 1992. En biografisk beretning hvor Denzel Washington spiller hovedrollen som Malcolm X og er vakker, høyreist, stolt og et fyrtårn for afroamerikansk bevissthet. Det var filmen og mange filmer senere (og Spike Lee har siden ikke vært synonymt med kvalitet m.h.t. hver film han har laget) innser jeg at mye er glemt av denne filmen. Grunnen til å nevne dette er at jeg har nettopp lest en tegneseriebiografi om Malcolm X og hans liv og levned. Også det at en her forsøker å forklare det faktum at en snakker om en av de mest innflytelsesrike afroamerikanere i det 20. Århundre.

Forfatteren er Andrew Helfer (mest kjent som redaktør for Piranha og Paradox Press. Skrev også serien The Shadow på åttitallet) og han har lest sine kilder grundig. Han har klart å komprimere et liv levd ned til 102 sider og det virker som ingen store begivenheter er utelatt. Boken er illustrert av Randy DuBurke. Han vant Coretta King / John Steptoe prisen i 2003. Hans helt spesielle teknikk med å tegne over fotografier og det at han behersker det svart hvite så fullkomment, gjør serien enda mer verdt å lese.

I boken får vi vite at Malcolm X ble født i 1925 som Malcolm Little. Født inn i fattige kår i Omaha, Nebraska. At han i tenårene i sin begeistring for det han trodde var en svart livsstil i Harlem, New York gjorde ham kriminell og narkoman. At han i fengselet ble overbevist om at Islam (den amerikanske varianten) var veien ut av uføret. Senere kom konfrontasjonen med ledelsen i Nation of Islam som førte til mordet på han i 1965. Og her kommer jeg til det som blir det definitive ankepunktet. Hvorfor ble han så stor ? Hva var det talene hans inneholdt som overbeviste folkemengdene da og som ennå blender mennesker i dag. Hvorfor blir ikke eksempler på dette gitt i denne boken ? Han tilbrakte sin siste natt bevæpnet på et hotellrom og allikevel gikk han morgenen etterpå til et møte i forsamlingen. Parallellen til han som engang satt i Getsemane kan sies å være flere. Man får vite mer om personen Malcolm X ved å lese denne boken, men den en sitter igjen med en del ubesvarte spørsmål. Kanskje fordi det nettopp er en tegneserie ?

Ingen kommentarer: