Først ut er Grant Morrison og Frank Quietely`s andre og avsluttende samling av den geniale tolv hefters All-Star Superman. Jeg holder på å lese denne nå og skal skrive mer om den senere. Jeg har vel nevnt at jeg har litt sansen for Grant Morrison tidligere og All-Star Superman er noe av det beste han har gjort på lenge.Jubileumsboken til Karine Haaland har også meldt sin ankomst og jeg mener alvorlig at hun er den eneste norske stripetegneren som ennå er morsom, med et mulig unntak når det kommer til Zofies verden. En ny samling av to andre favoritter er J.M. DeMatteis og Jon J Muth`s (Kent Williams og George Pratt illustrerte også noen hefter) komplette samling av Moonshadow. Seriens tolv hefter er utgitt både på Marvel Comics i perioden 1985-87 og senere på DC Comics i 1994-5. Historien om hun som ble bortført av romvesener i 1968 og siden fødte sønnen Moonshadow og hvor han i en alder av 120 år ser tilbake på sitt begivenhetsrike liv. Nok en serie jeg skal skrive mer om.
Så er det to samlinger illustrert av Alex Ross. Marvels, med forfatteren Kurt Busiek, har jeg skrevet om tidligere. Den andre er skrevet av Mark Waid, utgitt på DC i fire Prestige Format hefter i 1994 og malt av Ross. Handlingen er lagt noen år inn i fremtiden og verden oversvømmes av mer eller mindre seriøse superhelter. Verden trues av den nye superskurken Magog og de gode, gamle superheltene står splittet. Dette er begynnelsen på noe som kunne blitt rimelig fenomenalt, men som ender opp med å bli sånn midt på treet. Før eller siden vil jeg vel skrive et innlegg om denne serien også. En av de store amerikanske krigsseriene jeg ikke har nevnt, jeg har vel egentlig ikke nevnt så mange, er Warren Comic`s Blazing Combat, utgitt i 1965-66 i fire 64 siders hefter. Biblioteket har nå fått samlingen Blazing Combat hvor disse er samlet. Det er i alt 29 historier og alle er skrevet av tegneserielegenden Archie Goodwin (1937-98). Det som kunne krype og gå av talentfulle tegnere på denne tiden tegnet disse historiene. Eksempler er : Wally Wood, Alex Toth, Frank Frazetta og Al Williamson. I samme tradisjon som E.C.`s tegneserier fra femtitallet fokuserer disse historiene på krigens virkelighet og forsøker på ingen måte å glorifisere den uhyrligheten krig egentlig er. I forkant av anti-krig bevegelsen i USA og som dermed kanskje forklarer tittelens korte levetid. En serie helt klart verdt et eget innlegg. Til sist : Nummer 300 av Comics Journal kom hit til biblioteket for noen dager siden, og det vanligvis velfylte bladet, er denne gangen fylt til randen med artikler, intervjuer, anmeldelser og samtaler tegneserieskapere imellom. Vel verdt å få med seg.( historien under ble utgitt på norsk i bladet James Bond på sent 80-tall)
4 kommentarer:
Det framgår av illustrasjonen, men i teksten har du glemt å nevne at Ross og Waids serie heter "Kingdom Come". Prestige-formatet har for øvrig størrelse som vanlige amerikanske hefter, men innbinding og sideantall som et europeisk album. Formatet (i hvert fall som begrep) ble introdusert av DC med Frank Millers "The Dark Knight Returns" i 1986. Sammen med et høyt prisnivå skulle vel navnet understreke at dette var serier med høyere kvalitet beregnet på et voksnere publikum, uten at det nødvendigvis har vært tilfelle for alle serier utgitt i formatet siden.
All-Star Superman bind 2 må nok sjekkes ut.
Har dere forresten planer om å ta inn resten av serien Cerebus? (Dave Sim) Så at dere nylig fikk inn en god del av samlingene etter å bare ha hatt bind 1 i en god stund.
Det at jeg glemte å nevne tittelen Kingdom Come kan vel være en følge av hvor stort inntrykk denne serien har gjort på meg ?
Når det kommer til Cerebus kan en ikke si at 2-10 i serien vi kjøpte nå i sommer fløy av hyllene. Samlet utlån på alle 9 er 4 og det på snart et halvt år. Så selvfølgelig skal vi kjøpe inn de 6 siste (ingen sarkasme). Pluss at jeg nå har funnet hva jeg ønsker meg til jul. De tre siste bøkene for å få serien komplett.
Legg inn en kommentar