mandag 9. november 2009

Meg og Batman 3. Del

Etter denne kreative eksplosjonen, nevnt i forrige innlegg, ble Batman serien gradvis semre. Dårligere manusforfattere og tegnere med ikke fullt så mye originalitet at det var verdt å merke seg dem. Siden dette er mitt innlegg om Batman kan det godt være at jeg overser noe bra, men jeg spoler allikevel fremover. Det er 1986 og Frank Miller setter sitt umiskjennelige preg på Batman karakteren. The Return of the Dark Knight redefinerte Batman nok en gang. Denne gangen kunne det synes som om det var for godt. Den noget psykotiske, mørke og dystre hevneren var plutselig slik Batman skulle være. Dette ble enda mer underbygget av Miller og David Mazzuchelli`s Batman Year One (Batman 404-407 1987). Jeg har skrevet om begge disse tidligere i bloggen.

Det de fleste vet er at DC hentet over en rekke britiske forfattere og tegnere på midten av åttitallet. To av disse fikk siden i oppgave å være manusforfattere for både Detective og Batman. Årskiftet 1987-88 debuterte de med Detective Comics nr. 583. Herrene det er snakk om er John Wagner skaperen av bl.a. Judge Dredd og Strontium Dog og ved siden Pat Mills den viktigste forfatteren innenfor det britiske tegneseriemiljø) og Alan Grant (medforfatter på mange av Wagner`s Judge Dredd historier og skaperen av spin-off serien Judge Anderson. Biblioteket har bøker med alle disse tre seriene). Sammen med tegneren Norm Breyfogle skulle de to få titlene på fote igjen.

Noe de virkelig klarte. Allikevel ga John Wagner seg etter en stund etter at han og Grant hadde hatt en nogenlunde alvorlig uoverensstemmelse m.h.t. Judge Dredd serien. Grant og Breyfogle fortsatte videre. I 1992 fikk Grant den store æren av å bli eneste forfatter når den fjerde Batman månedlige Batman tittelen siden 1939 ble lansert. Dette var Batman : Shadow of the Bat. Breyfogle tegnet de fire første nummerne, The Last Arkham, før han gikk videre til andre prosjekter. Den neste viktige tegneren ble Bret Blevins og senere tegnet av, ikke ukjente, Mark Buckingham (Fables, Miracleman osv.). Grant skrev 82 hefter i denne serien og den ble lagt ned med nr. 96. En hadde nå kommet frem til slutten på crossoveren No Man`s Land.
I løpet av tiden som forfatter på de forskjellige Batman titlene hadde Grant rukket å skape en rekke minneverdige nye karakterer. Noen av disse var Zsasz, The Ventriloquist, Scarface og direktøren for dagens Arkham Asylum, Jeremiah Arkham. Med Grant som forfatter var det igjen blitt morsomt å lese Batman. Neste innlegg blir om den tredje Batman tittelen og en del av de andre historiene som er blitt fortalt siden.

Ingen kommentarer: