fredag 6. november 2009

Noas ark i serieform

Innimellom hender det at jeg ser meg selv som heldig. Det skjer sånn ca hvert tredje skuddår. Det som er felles med disse gangene er at det ikke dreier seg om å ha funnet den store kjærligheten eller å ha vunnet i lotto. Nei, hver eneste gang dreier det seg om tegneserier. Og veldig ofte hva en klarer å få tak i brukt. Denne gangen tenkte jeg å skrive om Critters. I perioden 1986 til 1990 ga Fantagraphics ut 50 hefter i denne serien. Selv var jeg så heldig å komme over 1-30 brukt.
Critters var en antologi serie hvor alle seriene hadde dyr i hovedrollene. Antropomorfe eller Funny Animals serier. I de siste tolv heftene gikk de over til bare en serie pr. hefte. Den mest kjente serien som gikk i de første utgavene av dette bladet var Stan Sakai`s Usagi Yojimbo. En annen av Sakai`s figurer, Nelson Groundthumper, dukket opp for første gang i bladet. Noen av de første seriene til Sam Kieth (The Sandman og The Maxx) dukket også opp her. Det skandinaviske innslaget var Freddy Milton og hans serie om arbeiderklasse dragefamilien Gnuff. Det kom to album på norsk av denne serien i 1986. Det var i det hele tatt en veldig variasjon på de seriene som ble presentert i Critters.
Andre serier var Steve Gallaci episke og dystopiske science fiction historie Birthright. Historien om Lionheart hvor hovedpersonen(katten) er journalist med en egen evne til å havne oppi det mer metafysisk kompliserte. I nr. 23 fulgte det med en virkelig overraskelse. Det var en flexidisc (singel trykket på myk plast) med Alan Moore and the Sinister Ducks (tidligere nesten hele Bauhaus og på denne tiden Love and Rockets, navnet ”lånte” de forøvrig fra brødrene Hernandez sin serie etter et forlag fra Moore). Dette er bare et fåtall av seriene som ble presentert i løpet av de 50 heftene, men jeg tenkte vel egentlig bare å vise at serier i Funny Animal tradisjonen ikke alltid trenger å være morsomme.

Ingen kommentarer: