tirsdag 3. november 2009

Hvem holder gud strafferettligslig ansvarlig ?

Det hender av og til at jeg sjekker fakta og prøver å finne ny informasjon om de forskjellige seriene jeg skriver om. Noen ganger kommer jeg over noe som setter hele serien i et nytt lys.
I begynnelsen av 50-årene startet Eisner The American Visual Company og dette jobbet han med frem til tidlig 70-tall. En av selskapets viktigste klienter var den amerikanske hæren og magasinet P.S. The Preventive Maintenance Monthly. Så var det at Eisner så seg nødt til å starte arbeidet med En kontrakt med gud (1978). Den viktigste grunnen må ha vært at Will Eisner`s datter døde av leukemi i 1970.

Dette er en av de første amerikanske grafiske romanene og består av fire fortellinger. Den begynner med en introduksjon om Bronx og dens innbyggere i tredveårene. Et sted Eisner selv husker utmerket fra sin egen oppvekst. Tittelhistorien En kontrakt med gud handler om den ydmyke og fromme rabbineren Frimme Hersh og hans kontrakt med gud. Skrevet i stein og med det for øye å sikre datteren en trygg oppvekst. Da gud bryter denne felles pakten raser livet sammen for Hersh. Han vender sitt tidligere liv ryggen og starter å kjøre materialismens dampveivals opp den beinharde kapitalismens enveiskjørte motbakke. Han lykkes til de grader, men oppdager at rikdom ikke er fullgod erstatning for det åndelige.

Den neste historien er om bakgårdssangeren Eddie. En av de som så seg nødt til å gå fra bakgård til bakgård under depresjonen og synge for de slantene husmødrene slengte ut fra kjøkkenvinduene. En dag blir han ”oppdaget” av en fallert operadiva og fremtiden kan synes lysere, hadde det ikke vært for at alle disse leiegårdene var så like. Tredje historien er om den ensomme og utstøtte vaktmesteren som blir gjort til offer for sin egen ensomhet.

Boken avsluttes med Cookalein. Her tar Eisner oss med til det som innbyggerne i Bronx så som sitt ferieparadis, The Catskills. Hvor ektemenn sender kone og unger hver sommer for å oppleve en ukes ( se : The Seven Year Itch 1955) fri de og. Det som er spesielt for dette hotellet i denne historien er at det er et av de med flest gjester med jødisk opprinnelse. En blir introdusert for de unge mennene og kvinnene som ser dette som sin mulighet til å treffe noen som kan hjelpe dem opp den sosiale rangstigen via ekteskap. En veldig ung mann (basert på Eisner selv?) har sin første opplevelse av den bittersøte kjærligheten. Historien ender med at alle må tilbake til hverdagslivet i Bronx og her ender også boken. Enhver tegneserieinteressert må føle et visst savn hvis vedkommende ikke har lest denne boken ! Så bra er den !

Ingen kommentarer: