lørdag 14. november 2009

Fortellinger fra fortid og fremtid (1)

Carlos Gimenez er en av de store spanske tegneserieskaperne. Med en karriere som startet på 60-tallet og hvor han ennå er aktiv. Født i Madrid i 1941 er han en av de spanske serieskaperne som er blitt hyppigst publisert på norsk under eget navn. Selv leste jeg han for første gang i Serie Spesial, som må være det norske serieheftet nevnt flest ganger i denne bloggen og med god grunn, tidlig på åttitallet. Da trykket de flere av de korte en til tosiders historiene fra de to albumene kalt Børnehjemmet på dansk. Disse er basert på Gimenez sine egne opplevelser fra Francos barnehjem på 50-tallet. En (klisjealarm !) hjerteskjærende skildring av barns kår i altfor autoritære omgivelser. I all denne lidelsen får en oppleve de mest rørende glimt av håp. Innimellom er det litt humoristiske innslag til stede. Disse to albumene virker enda sterkere når en leser dem i albumform.
Disse to albumene er nr 2 og 3 i serien Vores Kvarter, hvor Vores kvarter er det første og handler om tiden i Madrid før barnehjemmet. I 1997 gjenopptok Gimenez serien og det er senere kommet 4 album til på spansk. Album 4 og 5 av Vores Kvarter er De Profesionelle (på spansk er det kommet ennå 2 album i denne serien og på spansk er det ikke en samlet serie, men tre ulike). Denne serien gikk og i Serie Spesial, men senere i 1986-7.
Her er det også selvbiografiske historier, men denne gangen fra sekstiårene hvor Gimenez var en ung tegneserieskaper og assistent hos Lopez Blanco. Det er snakk om et vitalt seriemiljø hvor mesteparten av arbeidet er for forlag i andre land. De største oppdragsgiverne var britiske forlag, bl.a. Dc Thompson. Eksempler på disse seriene utgitt i Norge er romantikkseriene Tuppen og Lillemor, en god del av krigsseriene, Stålhånden (se Serie Fokus) og forskjellige westernserier. Dette er en skildring hvor det er lagt stor vekt på humoristisk selvopplevde. For de med bedre kjennskap til spanske serier enn meg vil en kunne dra kjensel på en rekke av Gimenez sine kolleger i tegnestudioet (Selecciones Illustradas).

Ingen kommentarer: