tirsdag 24. november 2009

Den aller siste listen over nyinnkjøpte tegneserier

Jeg vet at forrige var ment å være den siste av disse listene, men det ville fremdeles vært den trettende (tvangstanke light). En annen ting er at etter en nesten total innkjøpsstopp siden sommeren har det bare plutselig dukket opp så mye bra. Også er det selvfølgelig en anledning for meg å skryte av hvor god smak jeg har som ansvarlig for bestillingene av disse (med god hjelp av Tronsmos nyhetsbrev). En siste ting er at jeg har ikke rukket å få lest flesteparten av disse.
Først ut er Bryan Lee O`Malley`s Scott Pilgrim 1-5 og utgitt på det lille forlaget Oni Press. Forlaget ble startet i 1997 av daværende Dark Horse redaktør Bob Schreck. Schreck gikk siden videre og fikk ansvaret for alle Batman titlene hos DC; for igjen å få sparken tidlig i år, som del av en merkelig nedbemanning hos forlaget. Biblioteket har andre titler fra Oni, for eksempel : Greg Rucka`s Queen & Country, Judd Winick`s The Adventures of Barry Ween og Brian Wood og Ryan Kelly`s Local. Serien Scott Pilgrim er i ferd med å bli filmatisert og kommer på kino 2010 under navnet Scott Pilgrim versus the World. Scott Pilgrim i serien er en canadisk mann i tyveårene med et ikke altfor anstrengt forhold til hverdagens mange traurige konvensjoner og spiller også bass i et band. Når han møter sin nye drømmedame må han påta seg oppgaven med å nedkjempe alle hennes onde ekser. Og her starter moroa.
Brian Wood / Ryan Kelly :
Northlanders : The Cross + The Hammer.
Andre samling av Brian Wood`s glimrende og annerledes serie fra vikingtiden. Bind 1 står omtalt et eller annet sted i bloggen.
Hannah Berry : Britten and Brülightly Kvinnelig britisk tegneserieskaper og helt ukjent for meg. Inspirert av de fransk/belgiske seriene og spesielt Nicholas De Crecy (Glacial Period og omtalt i bloggen). En mørk og stemningsfull tegneserie film noir historie. Om den private (etter)forskeren Fernandez Britten og det mystiske dødsfallet til Berni Kudos.

Mariko Tamaki / Jillian Tamaki : Skim
Prisbelønt canadisk grafisk roman debut. Tegnet og skrevet av kusinene Jillian og Mariko Tamaki. En oppveksthistorie og opprinnelig ment som en goth Lolita historie. Hovedpersonen er 16 år gamle Kimberley Keiko Cameron aka Skim. En japansk/canadisk skoleelev med sans for wicca og Goth.
Akira Hiramoto : Me and the Devil Blues : Strange Fruit
Bind 2 av Hiramotos annerledes biografi om blueslegenden Robert Johnson, med undertittelen The Unreal Life of Robert Johnson. En mangaserie om en amerikansk blueslegende er ikke vanlig og historien er både glimrende fortalt og illustrert.
Ikke en tegneserie,men hysterisk morsom : The Truth About Chuck Norris. 400 Facts About the World`s Greatest Human av Ian Spector. Sitat : Chuck Norris exists only because he kicked a man so hard that he flew back in time and married his mother. To bøker av Nick Bertozzi (Jason Lutes, Houdini : The Handcuff King) The Masochists og The Salon. Disse to er noe av det første jeg skal lese og dermed skrive et innlegg om dem ganske kjapt.
Alan Moore / Kevin O`Neill : The League of Extraordinary Gentlemen : Century : 1910.
Første del av 216 sidene som til slutt vil utgjøre volum 3 og Moore har gått fra America`s Best Comics til det uavhengige Top Shelf Productions. Denne gangen er Halley`s komet innom.
DeMatteis, Giffen / Maguire, Gordon :
Justice League International vol. 1.
Første samling i en av de morsomste og beste superheltserier noensinne.
Burne Hogarth : Dynamic Light and Shade. Lærebok i tegning av en de største tegnerne gjennom tidene. Biblioteket har bestilt flere i samme serie.
C. Tyler :
You`ll Never Know. A Graphic Memoir. Book One : A Good and Decent Man
Første bind i C. Tyler`s forsøk på å gjenfortelle farens opplevelser under 2. Verdenskrig. Malt med vannfarger og allerede høstet strålende kritikker.
Hvis det er en tegneserieskaper en skal vise til som har visket ut grensen mellom tegneserier og kunst vil veldig mange nevne italienske Lorenzo Mattotti (f. 1954). Selv har jeg bare lest Bål som kom på dansk i 1987. At det er kunst er jeg helt enig i. Uendelig vakre bilder og til tider truende, men rimelig kjedelig som tegneserier å regne. Biblioteket har fått Mattotti og Jerry Kramskys adapsjon Robert Louis Stevenson boken Dr Jekyll and Mr Hyde og illustrasjonene er fantastiske.
Til slutt bare nevne at biblioteket har fått bind 6 i Francois Bourgeons Vindens Passasjerer : Barn av Kaimantræet. Syvende og avsluttende bind kommer ca. februar 2010.

Ingen kommentarer: