torsdag 19. november 2009

Så var tiden kommet for (igjen) å bli misunnelig på svenskene (3)

Det synes som om det går lengre og lengre tid mellom hver gang jeg lar meg imponere av nye tegneserier og/eller tegneserieskapere. Det er nok alderen som tynger og gjør meg til en av de som bare likte det en leste for 10-15 år siden. Det får så være. Jeg er ennå ikke satt nok til ikke å bli hoppandes glad når jeg kommer over noe helt nytt og, for meg, helt ukjent. Akkurat denne serien burde jeg ha visst noe om, siden det er jeg som har bestilt den inn til biblioteket. Allikevel stod den der, nokså unnselig, på registreringshyllen og jeg tok den med meg for å ha noe å lese på bussen til Norges nest største drabantby, Sandnes.
Dette er en grafisk roman i nesten novelleformat. Det den mangler i sideantall (80s) tar den igjen på det innholdsmessige. Hvis jeg har forstått dette riktig ble den utgitt først på det amerikanske forlaget Top Shelf på ettervinteren i år og er ennå ikke utgitt på svensk. Den skal også utgis i Nederland og Italia. Serien heter Second Thoughts og er laget av Niklas Asker. Dette er hans første store tegneserieprosjekt og i følge bloggen hans er han i forhandlinger med et amerikansk forlag om et nytt stort prosjekt. Han jobber ellers som billedkunstner og på den selvsamme bloggen kan en se en rekke eksempler på det. Født i ei fjellbygd, Nordingrå, i Nord-Sverige og nå bosatt i Malmø.
Historien er like enkel som den er kompleks. Om en kvinne og en mann som møtes tilfeldig i ventehallen på en flyplass. Han er freelance fotograf og hun en vordende forfatter. Han i ferd med å bryte ut av et forhold, mens hun venter sin samboer hjem. Et flyktig møte og hvor en siden følger disse to videre i hvert sitt forhold. En fortelling det ikke tjener å skrive for mye om siden det vil ta bort noe av gleden en får av å lese den. Ikke bare at historien er glimrende, men svarthvitt tegningene til Asker er intet mindre enn imponerende. Skal jeg sammenligne med noe ville jeg sagt at de er en blanding mellom tegnestilene til Jason Lutes(Berlin) og Paul Pope (Bl.a. THB og Heavy Liquid). Noe som vil sies å kunne være ment som et kompliment. Alle som har forvillet seg inn i denne labyrinten kalt kjærlighet bør lese denne serien.

3 kommentarer:

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Takk for tipset! Jeg følger bloggen din med stor iver, siden du ofte trekker frem serier som jeg ikke har vært borti før. Denne ble jeg svært nysgjerrig på.

Lars Gundersen sa...

Ja, jeg kan ikke annet enn å anbefale denne på det varmeste. Det er sjelden jeg er blitt så imponert over en debutant.

Mollis sa...

Den här ska jag också kolla upp! Lät väldigt spännande och som något jag skulle gilla! Hoppas allt är bra med dig Lars! Kram Emma