mandag 9. november 2009

Meg og Batman 2. Del

En har trykket på forward og ender opp i august 1977. Det er her de kanskje beste Batman historiene noensinne blir skapt av tegneren Marshall Rogers (1950-2007) og forfatteren Steve Englehart. To andre tegnere var og involvert. Walter Simonson og rentegneren, nesten, over dem alle Terry Austin. Historiene gikk i Detective Comics og de skrevet av Englehart er samlet i Batman: Strange Apparitions. I løpet av et drøyt år forteller disse, og da i særdeleshet Rogers og Englehart, historien om den korrupte borgermesteren Rupert Thorne og hans bystyres forsøk på drive Batman ut av Gotham. En har psykiateren Dr. Hugo Strange og hans avsløring av Bruce Wayne`s største hemmelighet og forsøket på å selge den videre til Batman`s erkefiender. Noe som ikke slår heldig ut for Strange eller hans ”morder”.
The Penguin har ofte blitt fremstilt som en latterlig figur og med navnet Oswald Chesterfield Cobblepot er vel det kanskje ikke noen overraskelse. Et godt eksempel er Danny DeVito`s tolkning i Batman Forever. I The Malayan Caper får han virkelig vist hvilket kriminelt geni han egentlig er. En kriminalgåte verdig verdens største detektiv å løse. I nyere tolkninger av The Penguin er han en kriminell forretningsmann som styrer store deler av Gothams underverden.
Så er det han som alltid er farlig morsom. The Joker er en seriefigur jeg aldri blir lei. Uavhengig av hvem det er som skriver historiene om ham er det nesten umulig og ikke ende opp med et bra resultat. The Laughing Fish er en av de aller beste. Jokeren har sin gift som dreper og etterlater ofrene med stivnede glis. Her bruker han en moderert utgave og heller den ut i havet. Resultatet blir overlykkelige fisk og med mer enn en tilfeldig likhet med Jokeren. Siden så er tilfelle krever Jokeren å få patent på disse og betaling for hver fisk fisket. Originalt tenkt, som vanlig, men ugjennomførbart i virkeligheten. Noe som aldri har stoppet Jokeren tidligere. Det hele ender i et skjebnesvangert møte mellom Jokeren og Batman.
En av tilskuerne til dette er den overjordisk vakre Silver St Cloud. Som en frigjort, selvstendig og moderne kvinne (vi snakker om 1977-78 her) er St Cloud en av de aller første kvinnene som har gjennomskuet Bruce Wayne`s dobbeltliv. Og som igjen hadde satt sitt preg på forholdet dem imellom. Hvor vidt dette ville få en lykkelig slutt var vel ikke et spørsmål de fleste ikke allerede visste svaret på.
Dette var i stikkordsform det som blir fortalt i løpet av de forholdsvis få heftene Rogers og Englehart laget sammen. Det er historier jeg ikke har nevnt, men det får så være. Dette er etter min mening det beste som har blitt gitt ut i serieheftene med The Batman. Tingen er at de holder seg også overraskende bra, tatt i betraktning av at de er over 30 år gamle. Bonusen for min del er at jeg har dem i svarthvitt (Lynvingen ble utgitt i svarthvitt fra nr. 1 1979 til 8 1980) noe som fremmer Rogers`s sine tegninger siden det ikke ble lagt like stor vekt på fargelegging på denne tiden. Rogers var en fantastisk tegner og med en produksjon lik hans (Demon With a Glass Hand(basert på en historie av Harlan Ellison), Coyote (med Steve Englehart), Detective Inc. (Don McGregor) og Cap'N Quick & A Foozle (hvor han gjorde alt selv)) er det ekstra sørgelig at han valgte å forlate oss i en alder av 57.

Ingen kommentarer: