fredag 20. november 2009

Forut for tid og rom ? (2)

Det er tredje dagen med sammenhengende regnvær og supplerende sterk vind. En kan vel si at jeg har vært mindre værsyk. Ikke at det skal hindre meg i krote noe ned. Problemet er bare hva ? Så kom det over meg at jeg kunne fortsette et innlegg fra 16.03. i år og slik ble det. Det sluttet med at jeg var kommet frem til album nr. 10 i serien om Linda og Valentin.
Album nr. 11 er Spøgelset fra Inverloch. Her gjenforenes Linda og Valentin på et gods i Skotland, hvor godsherren stod på Galaxity`s lønningsliste. Galaxity er fremdeles tapt et sted inn i fremtiden og Valentins sjef har på mystisk vis klart å komme seg hit. Valentin har bortført romvesenet Ralph, hvis navigasjonsevne er galaksens beste. Informasjonshandlerne Shingouzerne er der og Hr Albert. Sistnevnte har oppsporet tre mystiske skip og hvor et av disse har kontakter med den fjerntliggende planeten Hypsis, hvis plassering i verdensrommet er et mysterium.. Hypsis ledere er igjen er mistenkt for å stå bak Galaxitys utradering. Historien fortsetter i album nr. 12, Tordenkilen fra Hypsis.
Dramatis personæ fra forrige album går om bord i en av Hennes majestets marinefartøyer og tar opp jakten på agentene fra Hypsis. Sjelden har en sett et mer praktfullt romskip når det tremastede seilskipet (under dekke av å være et albansk skoleskip) vender kursen mot Hypsis. Ved hjelp av Ralph klarer våre helter følge etter. Vel fremme treffer de jordens virkelige herskere. Lik en hellig treenighet og samtidig et forretningskonsortium består de av mafiabossen, hippiesønnen og en skranglete robot med alvorlige konstruksjonsproblemer. Grunnet manglende inntjening fra deres jordiske investeringer og mulig frykt for Galaxitys eventuelle innflytelse på en fremtidig galakse har dette triumviratet besluttet å begrense skadene og kvitte seg med den fremtidige jorden. Hva dette innebærer for Linda og Valentin får en vite i de resterende albumene.
Christin og Mezieres hadde tenkt at dette skulle være siste album i serien om Linda og Valentin. Heldigvis fant de en grunn til å ombestemme seg. I stedet blir serien avsluttet med album 21, Tidsåbneren, som skal komme februar 2010 på Forlaget Cobolt.
Det en kan se av forandringer i serien er at, istedenfor de tidlige enkeltstående albumene, har en nå en sammenhengende historie. Mezieres tegnestil har blitt mye mer realistisk og samtidig har streken blitt mer skisseaktig. I mine øyne en klar forbedring. Allikevel må det sies at dette var de albumene hvor serien var på sitt aller beste. De neste 8 albumene er ikke vesentlig dårligere, det er bare det at tegneserieskaperne legger mer vekt på det humoristiske og kanskje satser mer på et yngre publikum. Lik George Lucas med sine Star Wars episoder 1-3, men langt fra med et så usselt resultat. En gjennomgang av disse siste albumene kommer en gang om ikke så altfor lenge.

Ingen kommentarer: