tirsdag 24. mars 2009

The One and Only Bill Sienkiewicz part 2
Så var det snakk om Sienkiwiecz og hva han har gjort utenom. Han var i den heldige situasjonen at oppegående manusforfattere hadde lagt merke til ham som den riktige tegneren for deres historier. Vi har nevnt Frank Miller og den neste er den største av dem alle. Alan Moore skrev historien om C.I.A. og alle de skitne oppdragene de har utført siden de skiftet navn fra OSS i 1947. The Bald Headed Eagle er fortelleren og Sienkiewicz klarer å illustrere historien slik ingen andre kunne klart det. Fortellerørnen blir forståelig mer og mer sliten ettersom historien går sin gang. Dette albumet ble gitt ut på det politisk oppegående forlaget Eclipse Comics. Det var et dobbeltalbum med historien om en bombeattentat, La Penca i 1984. Sammenfatningen av C.I.A.s historie er vond lesning, morsom og også uhyre lærerik. Her er vi fremdeles i det fenomenale året 1986.


Alt er bare fryd og gammen og så er det det gammel testamentlige prinsippet som gjør seg gjeldende. Det er : Hva gjør en for å vise at så ikke er tilfelle ? ( les : Jobs bok ). Det en snakker om her er Alan Moore`s ide om å beskrive påvirkningen av et amerikansk eid kjøpesenter og hvilken innflytelse det har på en liten engelsk by ( og her snakker en egentlig om Alan Moores hjemby Northampton ). Så detaljert m.h.t. de små nyansene og det store lerretet ble enormt. Serien var ment å bli en serie på tolv hefter og forlaget gikk konkurs etter de to første. ( Mad Love Publishing ga ut de aller første kapittlene av en annen Moore serie : From Hell ). Sienkiewicz tegnet og tegnet etter manus av Moore og det var ikke i nærheten av å bli nok. En manisk opphengthet i detaljer og en enorm mengde av informasjon å formidle ble naturlig nok for mye. Forsinkelsen mellom hefte nr. 1 og nr. 2 var også ødeleggende og det faktum at det var tegnet 10 sider på de neste 7 årene ble spikeren i kista.
Det en snakker om siden er at selv samme Sienkiewicz illustrerte biografien om Jimi Hendrix. Forfatteren er Martin I Green og jeg vet ikke om han har noe nytt å melde om Hendrix, men Sienkiewicz sine illustrasjoner gjør den til noe mye mer.


Hos DC Comics har Sienkiewicz jobbet hovedsakelig som coverartist, men i 1987 laget han og Andy Helfer serien The Shadow. Dette var ment å være oppfølgeren til Howard Chaykin`s uhyre populære miniserie The Shadow : Blood and Judgment fra samme år. Sienkiewicz tegnet de seks første heftene. I løpet av de siste årene har han også vært brukt en del som tusjer, innimellom på noen virkelig lame serier.

Og her er det en kan begynne å snakke om hvorvidt han er ferdig som en kreativ malstrøm og etter alt det middelmådige rentegner arbeidet kunne vært beviset. Nei, sier jeg ! Her er det snakk om et talent som aldri fallerer, bare tar et velfortjent hvileskjær av og til. Og prøver seg på nye områder. Han er laget barnebok : Santa : My life & Times (1998), han har sammen med Neal Adams samarbeidet med Roger Waters videoprojeksjoner under showet Leaving Beirut. De siste tegneseriene han har tegnet er Steve Niles : Out of Barrow (2007) og en historie i Thomas Ligotti`s Nightmare Factory vol. 2. Så det er ingen grunn til å bekymre seg om Boleslav William Felix Robert Sienkiewicz og fremtiden hans.

Ingen kommentarer: