torsdag 26. mars 2009

Fortellinger med nyanser av svart-hvittOrdet antologi kommer opprinnelig fra gresk og betyr noe som blomstersamling. Antologien jeg skal skrive om i dag passer virkelig til den beskrivelsen. The Mammoth Book of Best Crime Stories er en samling av noen av de ypperste eksemplene på krimtegneserier en kan finne og boken er på 480 sider . Alle er i svart-hvitt og det kan en godt si kler denne sjangeren. Seriene er fra trettitallet og frem til i dag og det er store forskjeller på seriene. Allikevel kan en si at de fleste blir av det hardkokte slaget.


Alan Moore er representert med to historier. Den cabaretinspirerte Old Gangsters never Die og historien I Keep Coming Back. Her handler det om en gammel kjenning som igjen har funnet seg til rette i dagens Whitechapel. En får også en historie med en av tegneseriens mest usympatiske helter. Abuli og Bernets Torpedo 1936. Her er hovedpersonen leimorder og generell drittsekk i 40-tallets New York. To av de klassiske hardkokte krimforfatterne er representert med historier skrevet spesielt for tegneserieformatet. De to er Mickey Spillane ( Mike Hammer : Dark City og Mike Lancer and the Syndicate of Death ) og Dashiell Hammett (Secret Agent X-9 tegnet av Alex Raymond)

Det er en historie med en av de tøffeste kvinnelige privatdetektivene noensinne, Ms. Tree av Max Allan Collins og Terry Beatty. Paul Grist`s politiserie Kane er representert med en historie, Rat in the House. Neil Gaiman har bidratt med The Court tegnet av Warren Pleece. Will Eisner`s The Spirit er også her. Charles Burns meksikanske fribryter privatdetektiv El Borbah (her vi kjøpt inn en samling disse historiene) blir det plass til. Så var det den historien Fredric Wertham (Seduction of the Innocent 1954) trakk frem som en av de skadeligste seriene noensinne. Jack Cole`s Murder, Morphine and Me fra 1948. Dette er bare et utvalg av historiene i denne boken. Redaktør for boken er journalist og tegneserieentusiast Paul Gravett. Denne samlingen anbefales på det aller varmeste.

Ingen kommentarer: