mandag 2. mars 2009

Geniet Wally Wood

Av alle de geniale serieskaperne USA har frembrakt er Wallace Wood vært en av de som har fått altfor lite anerkjennelse. (Den moderne tegneserien har en amerikansk opprinnelse, på samme måte som blues, jazz og rock and roll) . Han begikk dessverre selvmord i 1981, bare 54 år gammel. En så innholdsrik karriere burde ha plassert ham som en av de største serieskaperne gjennom tidene. Sånn ble det dessverre ikke. Grunnen til at jeg liker ham så godt var at han var en av de som virkelig kunne tegne og det er bare en som tegner vakrere kvinne og det er Milo Manara. Det er umulig å ikke gjenkjenne en Wally Wood serie. Den er så genuint bra tegnet og særpreget med alle sine kvaliteter(Det hører med til historien at jeg syntes at John Byrne var verdenshistoriens beste tegner etter å lest Prosjekt X nr. 1 1984, men nå er jeg heldigvis blitt litt mer kvalitetsbevisst).

Han var den som tegnet de siste Spirit avsnittene (Will Eisners geniale komiske noir serie). Her reiste The Spirit til månen i en historie som var rimelig forutseende med hensyn til hvordan den virkelige måneferden artet seg, litt i overkant av sytten år senere(The Spirit in Outer Space, 1952). Han var en av de mest prominente tegnerne hos Bill (William) Gaines og hans E.C. Comics. Dette har jeg og så vidt nevnt før, men en del av disse seriene er utgitt i Norge med tittelen Iskalde Grøss (1987-1994. Det kom fire hefter i perioden 1982-85 med samme navn, men det var DC Comics sine blekere etterligninger. Disse inneholder allikevel noen historier tegnet av Wood). Her er det allikevel altfor lite av Wally Woods serier og altfor mye av Graham Ingels sine. Dette fordi Wood tegnet hovedsakelig for titlene Weird Science og Weird Fantasy. Han tegnet også en hel del for Gaines` Mad Magazine (Eks. : Superduperman), der geniet Harvey Kurtzman var redaktør.


Wood tegnet også en hel rekke forsider for flere science fiction magasiner og for Galaxy Science fiction tegnet han mer enn 60 forsider i perioden 1957-67. Bidragsytere her var bl.a. Isaac Asimov, Jack Vance og Philip K Dick. I slutten av femti og nesten hele sekstiårene tegnet Wood for nesten alle amerikanske forlag. Han var med på utforme Daredevils røde kostyme, når han var rentegner på nr. 5-11. Hans siste Daredevil serie var nr. 164 hvor han var rentegner for Frank Miller. I 1966 startet Wood antologimagasinet Witzend, en av de aller første uavhengige tegneserieutgivelsene i USA. Wood ble værende med Witzend i fire nr. og ga så ansvaret over til Bill Pearson. I 1969 startet han bladet Heroes, Inc. Presents Cannon. Dette var et blad beregnet for de militære styrkene. Seriene var The Misfits, Dragonella og Cannon ( utgitt på norsk i Magnum og er en actionserie med et ubegripelig antall toppløse damer ). Blant bidragsyterne her var Steve Ditko, skaperen av en av Marvels mindre kjente helter, en viss Spider Man. Wood`s syttitall ble preget av alkoholisme og sykdom og til sist fant han seg ei hagle å bli glad i.
Når det kommer til serier av Wood på norsk så er det en god del, men det meste er korte serier brukt som bi-serier i andre blader. Eksempelvis nedlagte Helgenen og James Bond. Siden han jobbet mye som rentegner vil noen av de eldre Marvel superhelthistoriene være tusjet av ham. Det lar seg ikke enkelt sjekke. Wood var gift tre ganger og hans første kone er Tatjana Wood og hun er kjent som den faste fargelegger av Swamp Thing 20-171 og en rekke andre av Vertigo`s serier.

Ingen kommentarer: