tirsdag 3. mars 2009

De eldste er ennå best
I anledning av at det er Norgespremiere på Watchmen førstkommende fredag (06.03. 2009) er det vel på sin plass å skrive om den andre store amerikanske seriebegivenheten i 1986. Det var Frank Miller`s Batman : The Return of the Dark Knight. Opprinnelig utgitt i fire hefter fra februar til juni i akkurat 1986. De to andre viktige medhjelperne var rentegneren Klaus Janson og fargeleggeren Lynn Varley (hun giftet seg senere med Miller og ble skilt fra ham i 2005).

Dette er den definitive historien om Batman. Hvor en ser han for hva han virkelig er. En som er like gal som de superskurkene han bekjemper og den eneste forskjellen er at Batman har valgt å være på "riktig" side av loven. Den første, av mange senere, digresjoner blir forklaringen av Batman fortalt av den største Batmantegneren gjennom tidene, Marshall Rogers. Han sier som så : Bruce Wayne er den snille og gavmilde milliardæren på dagtid og hver natt blir han The Batman og for hver kveld hevne det samme mordet på foreldrene.
Jeg kan ikke mye psykologi, men det høres ikke helt ut som en frisk persons oppførsel.

Dette er igjen uinteressant når det kommer til superhelter og det tenåringspublikummet de er beregnet for (og de virkelig umodne gamlingene som, jeg er en del av, ennå leser dem). Tingen er i hvert fall at The dark Knight starter med en pensjonert Bruce Wayne, som prøver å fylle tomrommet etter at han har lagt kappen på hyllen. The Joker er blitt katatonisk i fraværet av Batman. Harvey Dent \ Two-Face har fått plastisk kirurgi i sin rehabilitering tilbake til samfunnet. Og Gotham terroriseres av en ny type kriminelle, ungdomsgjengen The Mutants. Og så er det tid for tidenes comeback.

Dette er så mye jeg vil røpe av handlingen i denne serien. Opplevelsen av å lese denne for første gang igjen er noe jeg ville ha betalt gode penger for. Og innimellom har det vært vanskelig å avgjøre hvilken serie som er best av denne og The Watchmen. Svaret blir det samme i ni av ti tilfeller. Et av høydepunktene i denne serien er når Batman banker livskiten ut av speidergutten Supermann og den enarmede Green Arrow \ Grønne Pil er en aktiv deltaker. Dette er en av de seriene en bør ha lest uavhengig om hvorvidt en klarer å forholde seg til det urealistiske superheltkonseptet.

Ingen kommentarer: