tirsdag 17. mars 2009

Hvorfor krim kan være bedre som tegneserie


Ed Brubaker er en av de utvalgte som er født i det herrens år 1966. Han slo først i gjennom med den semi-selvbiografiske slacker / generation X serien Lowlife, som han både tegnet og skrev. Første gangen jeg leste noe av ham var serien An Accidental Death (tegnet av Eric Shanower ) som ble gitt ut på norsk i bladet X-9 Spesial en gang tidlig på nittitallet.. Han har siden , stort sett, jobbet for de to store forlagene i USA. Hos Marvel har han hatt enorm suksess med bl.a. seriene Daredevil og Captain America.

Han har hatt flere serier utgitt på Vertigo og science fiction serien Deadenders utkom i 16 nr. der. Han har også vært under (exclusive) kontrakt hos DC, hvor han skrev Batman, Gotham Central og Catwoman. For DC`s underbruk Wildstorm skapte han agentserien Sleeper og her jobbet han for første gang på et større prosjekt sammen med tegneren Sean Phillips, siden miniserien på Vertigo : Scene of the Crime..

Sean Phillips har tegnet flere tegneserier enn mange vil rekke å lese i løpet av et helt liv. Han har tegnet ikke mindre enn 50 hefter av Hellblazer, har tegnet en hel haug for 2000 AD og Crisis (nevnt tidligere), Marvel og Wildstorm for å ha nevnt noen. Han har hatt en stadig skiftende tegnestil, men den nåværende kom mens han tegnet Hellblazer etter Paul Jenkins` manus (89-128). Og igjen har jeg kommet frem til den serien jeg skal snakke om denne gangen. Ed Brubaker og Sean Phillips` Criminal.

Denne blir utgitt på Marvel Comic`s imprint Icon. Dette betyr i praksis at forfatter og tegner eier rettighetene og ikke forlaget. Biblioteket har de to første samlingene med 6 hefter i hver. Den første heter Coward og beskriver ganske tydelig hovedpersonens holdning til det å overleve en kriminell tilværelse. Han er arvelig belastet med en avdød kriminell far og tar vare på farens senile kompanjong. Han blir tvunget til å delta i et bankran av korrupte politimenn og pressmiddelet er selvfølgelig en kvinne. Bok nr. to heter Lawless og handler om veteranen fra Irak, med en grusom fortid, som kommer hjem for å hevne brorens død. Han finner brorens kompanjonger og slår seg sammen med dem, de er uvitende om hans identitet, for å finne den ansvarlige for brorens død. Her er det og med en femme fatale av den virkelig dødelige typen. Begge disse historiene er glimrende fortalte kriminalfortellinger og Phillips har aldri tegnet bedre. Sammen lager de nå også serien Incognito, utgitt samme sted, om en virkelig ond superskurk. Den skal bli en sann svir å lese.


http://www.edbrubaker.com/
http://www.seanphillips.co.uk/comics.htm

Ingen kommentarer: