søndag 1. mars 2009

4. Mimring

Bare for å hoppe et år tilbake fra forrige mimring og nevne et annet høydepunkt fra tidlig åttitall. I 1982 begynte Semic forlag å utgi Semic Serie Album. Ideen var at det skulle komme et nytt album hver måned. Det klarte forlaget i 1982 og 83, men i 1984 ble det bare 6 album. Og i 1985 var det jomenn bråstopp. Disse albumene var billigere enn vanlig og for å klare det varierte kvaliteten på de forskjellige seriene voldsomt. Lavmålet var nok de fire albumene med Charlie Cash. Hovedpersonen var en Charles Bronson look alike på anabole steroider. Tegningene kunne minne om Hermann på en dårlig dag og historiene var helt håpløse. Kloro var en smurfelignende historie med et ekkelt ekorn i hovedrollen, som hadde vært på Disney`s Mikke Mus skole for å lære å bli så utålelig som overhodet mulig.

De middelmådige seriene var Dracurella av spanske Julio Ribeira. Den alltid lettkledde adoptivdatteren til Dracula og hennes bestevenns, den haleløse dragen, viderverdigheter. Ikke en stor tegneserieopplevelse, men dyktig tegnet. Det siste albumet i serien var Livet er for kjipt kuult og var en tannløs fransk humorserie og uforståelig nok ble den utgitt i to album til med navnet Gjermund og gjengen. Julius Jensen ( også utgitt under navnet Totto Talong) av Greg var en helt grei humorserie uten at det tok helt av. Greg (Michel Regnier) tror jeg tegner og skriver denne serien på egenhånd. Han er allikevel mest kjent som tegneserieforfatter og de mest kjente titlene i Norge bør være : Bruno Brazil med William Vance og Red Kelly og Bernard Prince med Hermann. Han har for øvrig samarbeidet med en hel rekke av store navn i det fransk-belgiske tegneseriemiljøet.


Så var det endelig de seriene som gjorde denne albumserien minneverdig. Først ut var Jonathan Cartland av Laurence Harle og tegneren Michel Blanc-Dumont ( Han overtok tegneansvaret etter Colin Wilson på serien Blueberry`s unge år, skrevet Francois Corteggiani. De tre siste albumene utgitt på norsk er tegnet av ham). Jonathan Cartland er, ved siden Blueberry og Red Kelly/Comanche, en av de beste westernseriene noensinne. Ompa-Pa er nesten like morsom som opphavsmennenes ( Rene Goscinny og Albert Uderzo ) mer kjente serie Asterix. Handlingen utspiller seg i Nord-Amerika i solkongen Ludvig XIV regjeringstid. Suveren surrealistisk humor med Den Maskerte Agurk, tegnet og skrevet av Mandryka.

Hardkokt krim med kvinnelig hovedrolleinnehaver i Stan Drake og Leonard Starr`s Kelly Green. Begge disse amerikanske tegneserieveteraner som prøvde seg på det europeiske albummarkedet. Stan Drake ble for øvrig hardt skadet i samme bilulykke som drepte Alex Raymond ( Flash/Lyn Gordon,Rip Kirby og med Dashiell Hammett Secret Agent X9 ) i 1956. Drake er kanskje kjent for noen få etter å tegnet avisserien Juliet / Julia Jones, og så vidt jeg husker er den utgitt i Norge både på seksti- og åttitallet. Han tegnet også den "evigunge" Blondie frem til sin død i 1997. Leonard Starr har bl.a. tegnet Harold Gray`s avisstripe Little Orphan Annie (bedre kjent som film og musikal ?) og Canonball Carmody ( utgitt i supertempo nr. 8 1980 og en episode i Helgenen, tror jeg det var ). Så var det de to siste seriene. Jeremiah av Hermann er så vidt blitt nevnt i et tidligere innlegg. En westernserie fra fremtiden og gud bedre så imponert jeg var etter å ha lest Rovfuglenes Natt. Senere kom album nr. 2, Ørkenens Fribyttere, i samme serie og albumene 3 til og med 8 kom i Serie Spesial og 9 til 17 ble utgitt som vanlige album. Det aller, aller beste var selvfølgelig Pierre Christin og Jean-Claud Mezieres` Linda Og Valentin. Og den serien fortsetter jeg med en av de nærmeste dagene.


Semics Serie Album :
1
Jonathan Cartland Siste vogntog til Oregon
2
Julius Jensen Viva Papa
3
Charlie Cash Heksejakt i Hollywood
4
Kloro og de sorte rottene
5
Dracurella
6
Jeremiah Rovfuglenes natt
7
Julius Jensen Den magiske hånd
8
Linda og Valentin Landet uten stjerner
9
Ompa-Pa og tveskalp
10
Jonathan Cartland Wah-Kee`s gjenferd
11
Charlie Cash Voodoo
12
Kloro og sammensvergelsen
13
Kelly Green Dødens mellommann
14
Julius Jensen Bare apestreker
15
Jonathan Cartland Edderkoppkvinnens skatt
16
Ompa-Pa og piratene
17
Charlie Cash Skittent spill
18
Kloro Ingen spekepølse til salamis
19
Charlie Cash Der rottene hersker
20
Jonathan Cartland Vindens flod
21
Julius Jensen Ser dobbelt
22
Jeremiah Ørkenens fribyttere
23
Linda og Valentin Neste stasjon:Chatelet
24
Dracurella Dracurelllas sønn
25
Charlie Cash Djevelen med gullhåret
26
Den maskerte agurk
27
Linda og Valentin Endestasjon Kosmos
28
Jonathan Cartland Testamentet
29
Kelly Green Morderen tar siste stikk
30
Livet er kjipt kuult

3 kommentarer:

Maria sa...

Kom over bloggen din når jeg googlet rundt for å finne ut av noen gamle serier jeg har lett etter, og fant listen med Semic serie album. Siden du ser ut til å ha greie på dette lurte jeg på om du hadde noen tips til hvor man kan få tak i en eller flere album; bra nettbutikker eller butikker i Oslo muligens?

Ellers interessant lesning :)

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

文章 sa...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,85cc免費影片,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,自拍