onsdag 18. mars 2009

John Bolton og en sur aldrende mannJeg er gammel og om mindre enn to uker blir jeg enda eldre. Det er så man kan nesten vurdere om ikke en av disse mange krisene, som følge av aldring, burde gjøre seg gjeldende. Av ren latskap har jeg allerede ignorert minst to. Hvorfor jeg kjeder de fire leserne mine med dette vet jeg ikke helt. Et tafatt forsøk på å fiske etter sympati ? Det ville i så fall vært helt ulikt meg.
Ja, nok om det !


Opptil mer enn utallige ganger har jeg mimret om favorittegnere og denne gangen skal jeg skrive om en til. Han ble født London 23.05. 1951 og ble døpt John Bolton. Han er blitt ”udødeliggjort” i Neil Gaiman `s kortfilm : Neil Gaiman`s Short Film About John Bolton. Han debuterte som tegner på midten av syttitallet. I begynnelsen av åttitallet begynte han å tegne serier for Marvel`s Epic Illustrated. Her tegnet han fantasy-serien Marada ( første gang utgitt på norsk i den norske utgaven av Epic i 1983-84 og gjenutgitt i X-9 Spesial i 1995) etter et manus av Chris Claremont. I 1985 samarbeidet de igjen med ridder / fantasy-serien The Black Dragon. Denne ble gitt ut i samlet utgave av Dark Horse i 1996. Det er vanskelig og ikke like Bolton`s tegninger. Han tegnet på denne tiden så naturtro at det var en fryd Marada var en veldig lettkledd kvinnelig kriger med høy sverdføring og lenge før Freud sa noe om det. Og i svart-hvitt.


I 1989 bestemmer Bolton seg for å konsentrere seg om den typen serier som lå hans hjerte nærmest. Horror-serier. Forlaget Eclipse Comics hadde fått rettighetene til å lage serier av Clive Barker`s noveller / historier (bl.a. Books of Blood 1-6). Flere av seriene ble utgitt under samlebetegnelsen Hellraiser og Bolton var en flittig bidragsyter. En del av disse historiene ble utgitt i det kortlivede (4 nr.) bladet Angst & Beven i 1990-1. I 1990 illustrerte Bolton første del av, et av, Neil Gaiman`s mesterverk Books of Magic. De samarbeidet siden på serien Harlequin Valentine fra 2001. det er minst en håndfull av andre utgivelser det er verdt å nevne (en mer fullstendig liste finner en på :
http://comicbookdb.com/creator.php?ID=662).

http://www.johnbolton.com/

I 1995 kom miniserien Batman : Man-Bat skrevet av Jamie Delano og er en av DC`s utallige Elseworld historier. Sammen med forfatteren Mike Carey har han laget The Furies (de tre søstrene kjent fra serien The Sandman) og utgitt i 2002 og God Save the Queen ( dronningen i denne historien er alvedronningen Titania fra Books of Magic, de tre miniseriene, serien 1-75 og de tre annualene + Arcana Annual fra The Childrens Crusade). I 1997 kom Menz Insana og Bolton malte mens Christian Fowler skrev historien ( en surrealistisk og absurd fortelling med spede forsøk på humor. Bolton`s bidrag er det eneste som gjør den leseverdig). Og i 2003 laget Bolton serien Batman / Joker : Switch skrevet av Devin K Grayson ( Jennifer Eisenmann ) og sistnevnte er en av altfor få kvinnelige tegneserieforfattere som jobber for de to store ( et grelt eksempel er serien Minx fra DC. Spesielt rettet mot jenter tidlig i tenårene og 80 % av tegneseriene skrevet av menn litt yngre enn meg. Den er avsluttet nå ! ).


John Bolton er en stor tegneserietegner og har illustrert utallige forsider både tegneserier, magasiner og bøker. Han har også vært involvert i rollespillindustrien.

Ingen kommentarer: