søndag 8. mars 2009

Krigen uten kjærlighet

Garth Ennis er en tegneserieforfatter med en utrolig stor produksjon i løpet av sine 39 år (han debuterte som tjueåring), hvor en enten liker det han skriver eller forholder seg likegyldig eller negativ til det. Jeg er en av de som lenge har vært en stor fan av mesteparten han har satt navnet sitt på. I det siste har kvaliteten kanskje sunket et stykke under det som var den skyhøye malen tidligere.


I gamle dager var det slik at når en kjøpte hefter var det leserbrevsider i hvert av dem. Et, av mange, høydepunkt i Preacher var disse og Ennis svarte på hvert publisert brev personlig. I løpet av de 66 heftene (ikke medregnet spesialheftene) la han ut en personlig annonse hvor han spurte leserne om de satt med samlinger av britiske krigsserier ( på norsk : Kampserien, granatserien og Påf vingene (( forsøk på humor)) ). Garth Ennis er altså en som krigsserier har gjort et stort inntrykk på og det synes i krigsseriene han har skrevet. To eksempler er hans Battler Britton serie og hans to serier om Enemy Ace ( skapt av de, mer enn, kompetente gamlekara Robert Kanigher og Joe Kubert ). Og nå er jeg fremme til seriene jeg vil skrive om.
War Stories 1 og 2 samler de 8 frittstående historiene gitt ut, originalt, i 8 hefter. De forskjellige tegnerne er blant de fremste britiske tegnerne i dag. Jeg ramser opp : Dave Gibbons ( Watchmen ), David Lloyd ( V for Vendetta ), Chris Weston ( The Filth ), John s ( Pride and Joy ), Cam Kennnedy ( Star Wars : Dark Empire 1 og 2 ), Carlos Ezquerra ( spanjol, men mest britisk ) og Gary Erskine ( Army@Love ).

Garth Ennis har skrevet mye bra, men noe av det aller beste er disse historiene. Skildringen av krigen slik den må ha artet seg for de som ble tvunget til å delta. Savn, skitt, redselen og død og atter død. Nightingale er historien om destroyeren som er en del av Murmansk konvoiene og til slutt blir senket i Middelhavet. Johann`s Tiger som handler om mannskapet på en Tiger tanks og deres krig fra østfronten og hjem igjen. The Screaming Eagles som blir sluppet over Frankrike på D-Dagen og som kjempet frem til krigens slutt uten pause. D-Day Dodgers som gikk i land på Sicilia i 1943 og aldri fikk den samme anerkjennelsen for å ha kjempet på den første vestlige fronten i Europa frem til 1945. Dette er alle fortellinger fra 2. verdenskrig fortalt på den riktige måten og anbefales !!!

Ingen kommentarer: