søndag 22. mars 2009

The Gospel According to Neil : 4. BokSå er jeg kommet frem til bok nr. 4 og denne er mitt favorittavsnitt i historien om The Sandman. Historien begynner med at Destiny, enda et medlem i familien The Endless, går rundt i sin labyrintformede hage og møter de tre søstrene / nornene eller de grå damene og får høre en profeti som vil få alvorlige følger for familien. Han innkaller resten av familien til rådsmøte og, ved siden av ham, blir vi introdusert for det nest siste medlemmet av familien. Dette er Delirium eller som hun var kjent som tidligere : Delight. Det siste medlemmet er Destruction, men han har trukket seg fra alle sine plikter og forsvunnet. Konflikten mellom Desire og Dream blir tydeligere. Et påtvunget øyeblikk av selvinnsikt gjør at Morpheus bestemmer seg for å konfrontere Lucifer og frigi sin tidligere elsker, Nada, fra hennes lidelser i helvete. Slik slutter episode 0 i boken Season of Mists og den egentlige handlingen kan begynne.


Morpheus forbereder avreisen til Lucifers domene med å ta forhåndsregler og avskjed med de nærmeste, i påvente av hva Lucifers hevn kan være. Han sender Cain, med sitt Kainsmerke, for å gi beskjed om besøket. Han avlegger en visitt hos Lyta Hall, som først nå er blitt enke, og hennes nyfødte sønn Daniel. Så går det rett til helvete. Bare for å finne at Lucifer er i ferd med å tømme det helt. Etter utallige og endeløse millennier har han bestemt seg for at nok er nok. Han ber Dream om hjelp til å kutte av seg vingene og hevner seg på ham med å gi han nøkkelen og råderetten over helvete. Derimot har Nada forsvunnet blant alle de andre forviste. Dermed er Dream innehaveren av the hottest piece of psychic real estate ever. Og det mangler ikke på interesserte avtagere, muligens inkludert den opprinnelige eieren.


Da er vi halvveis i historien og jeg ser ingen som helst grunn til å røpe mer av handlingen. Det er selvfølgelig grunn til å merke seg at alt som skjer videre i denne historien er viktig for utviklingen av resten av den samlede historien. Alt henger sammen og ingenting er tilfeldig. Den endelige avklaringen kommer ikke før siste side er lest i hefte nr. 75. En av de tingene som virkelig tiltaler meg med akkurat denne historien er avdemoniseringen av Lucifer (et tamt forsøk på morsomhet). Lysets engel som turde å gjøre opprør mot gud og fikk betale en stiv pris. Mesteparten av Season of Mists er tegnet av Kelley Jones, med forskjellige rentegnere, noe som passer historien fortreffelig. Unntaket er kostskolegrøsseren, hvor den geniale Matt Wagner har tegneansvaret og Malcolm Jones III gjør en glimrende jobb som rentegner. Historien har nå kommet til hefte nr. 28 og jeg tar en liten pause i gjennomgangen av The Sandman. Fortsettelse vil følge…..

Ingen kommentarer: